Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Переводити будильник кожні 10 хвилин шкідливо для здоров’я

Переводити будильник зранку кожні 10 хвилин шкідливо для здоров’яДля більшості людей зранку дуже важко вставати, особливо по першому дзвінку будильника. Проте робити це необхідно, адже уривчастий, короткий та неглибокий сон має негативні наслідки для здоров’я та самопочуття людини.

Чому ж треба перестати переводити будильник зранку?

По-перше, такими діями людина позбавляє себе здорового, глибокого сну. За 5-10 хвилин після пробудження організм ще не встигає поринути у глибокий сон. Тому людина свідомо відмовляється від дорогоцінного спокійного сну, нервує, що треба скоро вставати, відчуває внутрішнє несвідоме хвилювання з цього приводу.

По-друге, щоб постійно переводити будильник, необхідно витрачати силу волі на зовсім непотрібне заняття. Деякі вчені стверджують, що запас цієї самої сили волі у людини обмежений, і якщо вона вже витратила її на одну дію, на іншу сил вже може не вистачити. Таким чином, людина, яка не може з першого разу встати з ліжка вранці, буде більш млява та слабка духом впродовж усього дня.

Висновки з цих тез такі: ранковий уривчастий сон приносить лише шкоду, адже не дає нормально виспатися та забирає необхідний запас денної сили волі.

Як позбавитися шкідливої звички?

Сон розділяється на 2 фази: швидку, коли людина бачить сновидіння, та повільну, коли тіло повністю відпочиває. Якщо пробудження припадає на фазу швидкого сну, підніматися легко, якщо ж на фазу повільного сну – відчувається сильна втома, хочеться перевести будильник ще хоча б на 10 хвилин. Треба трохи за собою поспостерігати, проекспериментувати вставати у різний час. Якщо ранковий підйом був легким, значить він припав на фазу швидкого сну, і саме в такий час слід вставати щодня.

Можна асоціювати ранкове пробудження з певним заняттям, наприклад, бігом чи зарядкою. Це буде додатковим стимулом для організму прокинутися саме в цей час.
Якщо перевести будильник все ж дуже хочеться, краще робити це не тричі по 10 хвилин, а одразу на півгодини. Це не так шкідливо для організму.

Ще один спосіб безболісного ранкового пробудження – призначити собі винагороду. Це може бути, наприклад, серія улюбленого серіалу, яку можна встигнути подивитися під час зборів на роботу лише за умови вчасного підйому.

Для тих, хто звик постійно переводити будильник, варто користуватися таким приладом, на якому немає функції автоматичного переведення. Для цього необхідно буде розплющити очі та зробити операцію вручну, що може й прогнати сон.

Вчасне та раціональне пробудження – один з елементів здорового способу життя. Не варто влаштовувати стрес своєму організму з самого ранку.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED