Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Громадянство дитини з-за кордону

Я народжувала за кордоном. Яке громадянство матиме мій син, якщо ми з чоловіком – українці? Скажіть, будь ласка, як зареєструвати дитину в Україні і оформити документи на виплату допомоги при народженні дитини?

При народженні дитини громадянство можна отримати за одним з принципів - «право крові» або «право грунту».

Принцип отримання громадянства за «правом крові» означає, що дитина стає громадянином тієї країни, громадянами якої є її батьки.

За «правом грунту» дитина набуває громадянство держави, на території якої вона народилася, незалежно від громадянства батьків. В Україні діє принцип «права крові».    

Допомога при народженні дитини виплачується відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 2811-XII від 21.11.1992 р. 

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі створення) рад. 

Відповідно до п. 11 Постанови Кабінету міністрів України №1751 від 27.12.2001 р. «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», для призначення допомоги при народженні дитини до органу соціального захисту населення подається:
1) заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина (складається  за  формою, затвердженою Мінсоцполітики); 
2)  копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу); 
3) паспорт або інший документ, що посвідчує особу заявника.

Жінки,  які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили  дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають також видані  компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. 

Документи, необхідні для призначення державної допомоги сім'ям з дітьми, розглядаються протягом 10 днів з дня звернення. Про призначення державної  допомоги  чи  про  відмову  в  її наданні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження цього рішення орган, що призначає і здійснює виплату державної допомоги сім'ям з дітьми, видає  чи надсилає заявникові письмове повідомлення протягом 5 днів після прийняття відповідного рішення. 

Майте на увазі, що звернутися за призначенням допомоги при народженні дитини необхідно не пізніше, ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.
 
На запитання читачів відповідають юристи Юридичного бюро Олена Бабич
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED