Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Астенія або про що свідчить поява відчуття постійної втоми

Астенія або про що свідчить поява відчуття постійної втомиВідчуття слабкості та втомлюваності не є рідкісним явищем сьогодення. Такий стан може пов’язуватися з осінньою хандрою або просто надмірною зайнятістю на роботі. Також не є виключенням, коли це може бути пов’язано з астенічним синдромом, про перебіг якого ми з’ясуємо далі.

Астенія являє собою слабкість організму, як фізичну, так і в деяких випадках розумову. Цей термін є узагальнюючим! Тобто це не захворювання, а скоріше загальна ознака кількох гострих і хронічних захворювань.
 
Переважно дана слабкість виникає в окремій ділянці тіла, наприклад руках або ногах. Окрім того, вона може бути  як тимчасовою, так і турбувати на постійній основі. 
 
Існує три види астенії, а саме загальний, фізичний та психічний.

Загальна астенія характеризується загальним відчуттям слабкості або занепаду сил, тоді як фізична та психічна астенія називаються відповідно за їхнім впливом на тіло та розум.

Основні причини

Насамперед спровокувати астенію може ряд основних захворювань. До прикладу:
  • анемія;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • синдром хронічної втоми;
  • фіброміалгія;
  • депресія;
  • апное сну;
  • неконтрольований цукровий діабет;
  • онкологія;
  • інсульт.
Також до інших потенційних причин можна віднести приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, антигістамінні), віковий фактор, малорухомий та сидячий спосіб життя, неправильне харчування.

Характерні ознаки

  1. Слабкість ізольованого характеру.
  2. Посмикування м’язів.
  3. Неконтрольоване тремтіння.
  4. Затримка та сповільнення рухів.
  5. Повна слабкість тіла.
Наголошуємо, що негайного звернення до лікаря потребують випадки слабкості, що супроводжуються порушенням зору, запамороченням, порушенням мовлення, болем у грудях, утруднене дихання.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки існує багато потенційних причин слабкості, лікарю важливо з цією метою провести ряд діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження сечі та крові, рентгенографія, МРТ та КТ, УЗД. Додатково лікар призначить сканування головного мозку та електрокардіограму, у випадку підозри на серцевий напад чи інсульт.
 
При визначенні причини втоми та слабкості обговорюються варіанти лікування на основі діагнозу.
До прикладу, якщо проблема спричинена анемією пацієнтові призначаються добавки заліза та за тяжкого перебігу переливання крові.
 
Відповідно лікування раку включатиме комплексний підхід в залежності від локалізації, типу та стадії. Варіанти терапії включатимуть оперативне втручання, хімієтерапію, променеву терапію.
 
Астенія, яка розвивається внаслідок бактеріальної інфекції, повинна зникати після того, як людина закінчить курс антибіотиків.
 
Оскільки астенія пов’язана з різними станами, найефективнішим способом її запобігання є лікування основної причини. Також важливо бути фізично активним, правильно харчуватися, зменшити вживання алкоголю та кофеїну.
 
І пам’ятайте, що звернутися до лікаря варто якщо будь-яка слабкість або втома турбують та впливають на вашу якість життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED