Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надлишок мелатоніну в організмі: які фактори сприяють цьому?

Надлишок мелатоніну в організмі: які фактори сприяють цьому?Насамперед зауважимо, що будь-який компонент в організмі повинен бути в балансі. І мелатонін тому не виключення. Так його надлишок має безпосередній вплив на режим сну.

Нагадаємо, що мелатонін це гормон сну, який продукується у нашому організмі, точніше шишкоподібній залозі головного мозку у відповідь на зниження рівня світла, щоб підготувати тіло до сну. Тобто він дає можливість спати вночі. Також мелатонін може поставлятися додатково у вигляді пігулок, кремів або безрецептурних добавок. Короткочасне його приймання не становить суттєвої небезпеки. Однак у деяких ситуаціях можливе передозування мелатоніну.  Тому спеціалісти відзначають, що найкращим варіантом при прийманні добавок є поступовий початок саме з низького рівня. 
 
При цьому досить часто визначити передозування досить складно, враховуючи, що не існує стандартної дози для кожної людини. На це впливатиме маса тіла, вік людини, загальний стан здоров’я та чутливість до добавок. Загалом для дорослих стандартна доза, яка використовується коливається від 1 до 5 мг. Відмічається, що дози в діапазоні 30 мг можуть бути шкідливими. Тобто безпечною дозою мелатоніну є найменша доза яка допомагає людині заснути, без жодних побічних ефектів.

Показання до застосування мелатоніну

Добавки мелатоніну можуть бути корисними в деяких конкретних випадках, таких як боротьба з часовою затримкою або лікуванні порушень сну, пов’язаного з циркадним ритмом. При цьому лікарі не рекомендують приймати добавку при звичайних проблемах зі сном або безсонні.

Характерні ознаки надлишку мелатоніну

  1. Порушення сну (безсоння, внаслідок збою циркадних ритмів).
  2. Запаморочення.
  3. Підвищена сонливість вдень.
  4. Нудота.
  5. Головний біль.
  6. Коливання артеріального тиску.
  7. Дратівливість.
  8. Діарея.
  9. Біль в суглобах.
Крім того, якщо чим старша людина, тим більше вона може бути чутливою до добавки. Це пов’язано з тим, що з віком у людини природний низький рівень мелатоніну.

Тактика 

Чому ж постійно акцентується стосовно необхідності попередньої консультації з лікарем? По перше важливо розуміти з чим можна, а з чим ні поєднувати різного роду добавки. По друге потрібно визначити причину і доцільність їх необхідності. До прикладу, враховуючи, що мелатонін може впливати на цикл сну та неспання, потрібно уникати його прийому з алкоголем або кофеїном. Приймання мелатоніну з антикоагулянтами може збільшити ризик кровотечі.
 
Хоча серйозні побічні ефекти в результаті передозування мелатоніну зустрічаються рідко, тактика лікування обиратиметься в залежності від тяжкості симптомів.
 
У більшості випадків найкращим лікуванням є зменшення або припинення використання мелатоніну. За необхідності лікар може порекомендувати інші методи для покращення сну.
 
Важливо розуміти, що приймання добавок аби компенсувати низький рівень мелатоніну, не завжди може бути доцільним. Обов’язково потрібно обговорити всі виниклі питання стосовно мелатоніну та інших добавок зі своїм лікарем. Адже безсоння є тією проблемою за якою можуть критися ряд патологічних процесів. Також не є виключенням коли прості зміни способу життя можуть допомогти.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED