Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вейп-асоційоване ураження легень: як цьому запобігти?

Вейп-асоційоване ураження легень: як цьому запобігти?Розберемо детальніше, як на наше здоров'я впливає сучасний вид електронних цигарок або інші вейпінгові продукти. 
Вейп-асоційоване ураження легень - це патологічний стан, який виникає внаслідок куріння електронних цигарок та/або вейпу. 
Зазначимо, що перші випадки патології були зафіксовані у США на початку осені 2019 року. Станом на цей рік було зареєстровано близько 3 тисяч випадків. Хвороба найбільш вражає чоловіків, середній вік яких становить від 18 до 34 років. 

Причини

Патофізіологічні механізми розвитку до кінця не визначені. Однак вчені допускають думку, що ВАУЛ супроводжується розвитком ліпоїдної пневмонії, адже під час проведення діагностики виявляли наявність аномальних імунних клітин у легенях, які містять маслянисті крапельки - лімфоїдні макрофаги.
 
Деякі з пошкоджень можуть бути пов'язані з вдиханням різновидів масел, що входять до складу e-соку (нікотин та тетрагідроканабіол).

Симптоми

До типових проявів захворювання належить поява:
  • задишки та ознобу;
  • підвищення температури тіла та надмірне нічне потовиділення;
  • кашлю;
  • швидкої стомлюваності;
  • нудоти та блювання;
  • больових відчуттів у грудях та області живота;
  • зниження маси тіла, діареї.
Симптоми можуть проявитися як відразу після вейпінгу, так і через дні або тижні після його початку. Не є виключенням розвитку ураження коли людина упродовж багатьох років палила вейп.
 
Перебіг захворювання коливається від появи симптомів легкої респіраторної вірусної інфекції, які зникають через 5-7 днів до розвитку тяжкої дихальної недостатності, що надалі потребуватиме проведення штучної вентиляції легень або екстракорпоральної мембранної оксигенації (у деяких випадках). Більшості хворим проводять призначення глюкокортикостероїдів, щонайменше сім днів.
 
До грипу ризику входять люди похилого віку, або ті, що мають в анамнезі кардіологічні або респіраторні патології, вагітність. Саме в цієї групи людей ураження призводить до критичного стану. 

Діагностика та лікування 

При проведенні огляду лікар спостерігає ознаки гіпоксії, тахіпное та тахікардії.
Аускультативно зазвичай не спостерігається характерних патологічних змін, навіть при тяжкому перебігу.
Результати КТ зображують у нижніх долях легень “симптом матового скла”, дифузне потовщення стінок бронхів та міжавеолярних перетинок, лімфаденопатію.
 
Госпіталізація пацієнтів проводиться у разі зниження насичення крові киснем (менш ніж 95%) та при наявності дистрес-синдрому. 
Медикаментозна терапія включає призначення комбінації антибіотиків, противірусних препаратів або стероїдів. 
Також хворому необхідно наводити ряд доказових стратегій з припиненням використання тютюнових виробів.  
 
Наразі вейп-асоційоване ураження легень є діагнозом винятку, тобто встановлюється лише у випадку коли пацієнт використовував електронні сигарети протягом останніх 90 днів з наступним розвитком ураження нижніх дихальних шляхів. При цьому не підтвердилися інфекційна, ревматологічна або онкологічна етіологія ураження.
 
Не дивлячись на невизначеність навколо невідомої епідемії, та відсутності можливості у визначенні точної причини ураження легень - лікарі та вчені твердо стверджують, що корисних властивостей вейпінг не має. Тому варто відмовитися від використовування електронних пристроїв для куріння або вейпу, та не повертатися до куріння звичайних цигарок. Жодної безпечної альтернативи сигаретам не існує.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм