Перевозка больных

Седанов

Делірій: основні причини порушення мислення

Делірій: основні причини порушення мисленняПід делірієм розуміється різка зміна психічного стану. За статистикою найбільш часті випадки припадають на осіб похилого віку (70+).

Делірій – це патологічний стан, що супроводжується раптовою зміною мислення. Так люди з даним порушенням стають збентеженими та стикаються з проблемою зосередженості. Можливо коли при маренні хтось стає сонливим, а хтось навпаки збудженим. Делірій належить до типу сплутаності свідомості та виникає, коли наявні захворювання або вплив факторів зовнішнього середовища порушують роботу мозку.
 
Класифікація делірію відбувається залежно від причини та відповідних клінічних ознак.
До прикладу гіпоактивний делірій супроводжуватиметься сонливістю, замкнутістю, неможливістю зосередитися. Тоді як при гіперактивному типі захворювання хворий стає параноїком, говорить швидко та голосно, стає агресивним. Змішаний тип делірію являє собою комбінацію як гіперактивного, так і гіпоактивного типу. 
Алкогольний абстинентний делірій відповідно до назви виникає у людей, що споживають надмірну кількість алкоголю упродовж певного часу. Симптоми виникають при раптовій відмові від спиртного.
Невідкладним проявом порушення є делірій гарячка.

Характерні ознаки

  1. Відсутність чіткого мислення.
  2. Порушення сну.
  3. Дезорієнтація.
  4. Збудження.
Симптоми делірію зазвичай з'являються достатньо швидко протягом кількох годин або днів. До прикладу при відмові від алкоголю марення прогресуватиме з появою спантеличеності, галюцинацій, гіпертонії.

Основні причини

Розрізняють досить багато ймовірних причин, що варіюються від запалення до інфекції. Найбільш поширеними є:
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, знеболювальні);
  • інфекційні процеси;
  • відсутність рухливості протягом тривалого часу;
  • дефіцит кисню;
  • закорковування артерій мозку чи серця;
  • сильний больовий синдром;
  • зневоднення;
  • дефіцит сну;
  • відмова від алкоголю у людей, які тривало його вживають;
  • хірургічне втручання або загальний наркоз.
До факторів, які підвищують розвиток делірію за тих чи інших умов відносять наявність кількох захворювань в анамнезі, серед яких депресія, легкі когнітивні порушення, деменція та ін..

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу з наступним проведенням ряду діагностичних тестів. До прикладу проведення скринінгового тесту - метод оцінки плутанини з метою виявлення марення. Щоб перевірити основну причину порушення лікар може призначити лабораторні дослідження крові та сечі, ЕКГ, рентгенографію, УЗД. Важливо враховувати, що для осіб похилого віку дуже важливо встановити точний діагноз, враховуючи, що симптоми марення схожі на деменцію, однак з різним лікуванням.

Залежно від причини марення, лікування може включати прийом або припинення певних ліків.
До прикладу марення, що виникло на тлі бактеріальної інфекції потребуватиме антибактеріальної терапії.
Антипсихотичні препарати розглядають для лікування гіперактивного делірію, оскільки вони зменшують збудження та агресивність. Загалом немає ліків, які безпосередньо лікують марення.

Додатково варто приділити увагу способу життя, обмеживши вплив стресового фактора, дотримуючись режиму сну, бути фізично активним  та ін..

Загалом курс одужання у кожного різний, варто розуміти, що відновлення після марення потребує часу. Головне аби знизити повторні випадки марення дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм