Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини короткочасної зупинки дихання уві сні

Основні причини короткочасної зупинки дихання уві сні Розлад сну є поширеним явищем, яке може призводити до непоправних наслідків для здоров’я. Так короткочасні перерви в диханні коли ми спимо діагностується як апное сну. Чому виникає даний стан та як його виявити, ми з’ясуємо далі.

Апное сну – це патологічний процес, що характеризується розвитком зупинки дихання під час сну.
 
Слово «апное» походить від грецького слова «бездихання». Виникати зупинка дихання може внаслідок блокування дихальних шляхів (обструктивне апное уві сні), або через те, що мозок за певних обставин не може контролювати дихання (центральне апное). Відповідно до цього виникає дефіцит кисню, а мозок намагаючись «врятувати» вас прокидається настільки, щоб відновити дихання. Попри те, що дана функція є захисною, вона впливає на якість сну, адже відбувається переривання його циклу. Як тільки дихання відновлюється, мозок автоматично намагається відновити цикл. 
 
Відмітимо, що чим важчий перебіг апное, тим частіше будуть виникати переривання!
Зауважимо, що апное може торкнутися кожного, від немовлят до осіб похилого віку.

В залежності від характеру перебігу апное, його поділяють на декілька підтипів. До прикладу, центральний апное сну, що виникає внаслідок певних порушень у мозку. Тобто якщо в нормі мозок постійно контролює дихання, у тому числі й під час сну, то при патології він не надсилає сигнали до відповідних м’язів. 

Обструктивне апное сну є більш поширеною формою, що супроводжується розслабленням м’язів голови та горла, внаслідок чого оточуючі тканини спричиняють тиск на трахею, перешкоджаючи диханню та потоку кисню в трахеї.

Характерні ознаки

  1. Гучне хропіння.
  2. Раптове пробудження з відчуттям нестачі повітря, задишкою.
  3. Часті позиви до сечовипускання вночі.
  4. Сухість у роті, біль у горлі в ранковий період.
  5. Безсоння та надмірна сонливість вдень.
  6. Стомленість вже одразу після пробудження. 
  7. Зниження уваги та неможливість сконцентруватися.
  8. Коливання настрою.
  9. Статева дисфункція.
  10. Ранковий головний біль.
Тобто деякі вищевказані симптоми легше помітити, ніж інші.

Які фактори впливають на розвиток порушення дихання?

  1. Куріння та зловживанням алкоголем.
  2. Ожиріння. 
  3. Мигдалини або аденоїди, які можуть збільшуватися та блокувати дихальні шляхи, особливо у дітей.
  4. Закладеність носа, спричинене алергією чи анатомічними особливостями.
  5. Наявність в анамнезі захворювань серцево-судинної системи.

Діагностика та тактика лікування

Лікар може порекомендувати відповідну терапію в залежності від конкретної ситуації. 
Розпізнати апное можливо на основі проведення першочергово дослідження сну або полісомнограми, коли за допомогою спеціально приєднаних датчиків контролюється пульс, частота дихання, мозкові хвилі, сатурація. Інші тести на апное сну включатимуть проведення електроенцефалограми, електроміограми, електроокулограми та ЕКГ.
 
Апное сну легко піддається контролю, особливо за умови суворого дотримання призначеного лікування. Більшість з методів дають можливість запобігти зупинці дихання або зменшити частоту та тяжкість епізодів. Окрім того, більшість таких процедур можуть стати частиною щоденної рутини пацієнта.
 
Тому до можливих методів лікування відносять консервативну терапію у вигляді зменшення маси тіла, підібрання відповідного положення під час сну, аби не відбувалося тиску на дихальні шляхи, застосування різних назальних спреїв. Також лікування основного захворювання дає можливість перебіг апное.
 
Широкого поширення набув метод під назвою «позитивний тиск у дихальних шляхах» (СРАР), що  полягає у використанні спеціального пристрою для підвищення тиску повітря всередині дихальних шляхів під час вдиху. Відбувається процедура за допомогою маски на обличчі та шлангу, що приєднується до пристрою який і пропускає повітря. 
 
Певні випадки потребуватимуть оперативного втручання на носі, горлі або трахеї, в залежності від причини.

Якщо ви голосно хропете і відчуваєте втому навіть після повноцінного сну, можливий розвиток у вас саме апное сну. При цьому будь-яке порушення сну потребує звернення до спеціаліста, адже невідомо, що саме може бути причиною даного стану. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм