Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бактеріальна пневмонія: основні симптоми та методи лікування

Бактеріальна пневмонія: основні симптоми та методи лікування Нам відомо, що пневмонія це інфекція, яка виникає в легенях. Якщо бути точнішими, вона призводить до запального процесу в повітряних мішках органу, які згодом можуть наповнюватися рідиною та навіть гноєм. 

Причинами даної патології можуть виступати як віруси, так і грибки й бактерії. Наразі розберемо детальніше саме перебіг бактеріальної пневмонії.
 
В основі розвитку бактеріальної форми захворювання покладено ураження як однієї ділянки органу, так і всієї легені.  Відповідно до цього інфекція може протікати й в легкій, і в тяжкій формах.
На це впливатимуть не тільки масштаби патологічного процесу, а загальний стан здоров’я, вік пацієнта, час початку лікування.
Так, якщо людина молода та здорова, бактерії можуть жити у горлі, не викликаючи жодних проблем. Але при зниженні захисту організму (імунна система) за певних причин, бактерії можуть проникнути в легені.

Також в залежності від того, чи розвинулася пневмонія в межах лікарні, чи поза нею, розрізняють позалікарняну та внутрішньо лікарняну пневмонії. Отримати внутрішньолікарняну пневмонію можливо перебуваючи в лікарні чи медичному закладі з приводу іншої хвороби або процедури. Саме дана форма є більш серйозною, ніж позалікарняна пневмонія, оскільки її часто спричинюють стійкі до антибіотиків бактерії.

Типовими збудниками бактеріальної пневмонії є стрептокок, який може потрапляти до органів дихання через кров або вдиханні, золотистий стафілокок, клебсієла та ін.. 

Характерні ознаки

  1. Озноб та лихоманка.
  2. Задишка.
  3. Кашель зі слизовими виділеннями. Вони можуть бути жовтими, зеленими або з домішками крові.
  4. Больові відчуття у грудях, що посилюються під час кашлю, а згодом і під час дихання.
  5. Біль у м’язах.
  6. Головний біль.
  7. Швидка стомлюваність.
  8. Шкіра стає блідою та холодною на дотик. Можливий ціаноз.
  9. Прискорене серцебиття.
  10. Втрата апетиту.
  11. Пітливість.
Відмітимо, що особливо небезпечною є інфекція для дітей!

Основні причини бактеріальної пневмонії

Механізм розвитку бактеріальної пневмонії полягає в потраплянні бактерій у легені з наступним їх розмноженням. Причиною цього може бути як перенесення іншої хвороби, типу застуди чи грипу, так і самостійний розвиток.
 
Також до факторів, що можуть стати тригерами для розвитку пневмонії є куріння, робота на шкідливому виробництві або лікарні, закладах догляду.

Підвищені ризики появи захворювання можуть мати особи зі слабкою імунною системою, наявністю в анамнезі респіраторних захворювань та неврологічних розладів (наприклад, інсульт), перенесених оперативних втручань. 

Діагностика та тактика лікування

Щоб діагностувати бактеріальну пневмонію лікар проведе фізикальний огляд (аускультація) та ряду додаткових діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, аналіз мокротиння з метою встановлення збудника, рентгенографія, КТ, пульсоксиметрія.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від перебігу захворювання. Тобто не є виключенням, коли можливо лікуватися і в домашніх умовах. 

Госпіталізації потребують випадки захворювання у маленьких дітей та людей похилого віку. Основною лінією терапії є антибактеріальна терапія.

Додатково покращити своє самопочуття можливо вживаючи достатню кількість води, відпочиваючи, відмовившись від шкідливих звичок.

Враховуючи, що заразною є інфекція, яка викликала бактеріальну пневмонію, доцільним буде з метою її запобігання дотримуватися правил гігієни. Тобто мити руки, уникати контакту з хворими людьми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм