Перевозка больных

Седанов

Гіперсомнія: основні причини надмірної сонливості

Гіперсомнія: основні причини надмірної сонливостіНа перший погляд, може здатися, що причиною надмірної сонливості взимку є похмура погода та вплив стресового фактора на тлі безсоння. Однак чи дійсно це так, з'ясуємо далі.

Гіперсомнія (надмірна денна сонливість) - це патологічний стан, що характеризується надмірною сонливістю упродовж дня. При чому вона виникає навіть після тривалого сну.

Відмітимо, що люди, які мають дане захворювання, можуть заснути в будь-який час, наприклад, на роботі або за кермом!
 
В залежності від причини розвитку гіперсомнія може бути первинної або вторинної форми.
Так первинна гіперсомнія виникає без розвитку іншого порушення в організмі та основним її проявом є надмірна втома. Тоді як вторинна форма захворювання виникає на тлі іншого основного захворювання. До прикладу, це може бути синдром хронічної втоми, апное уві сні, ниркова недостатність. Як наслідок поганий сон вночі призводить до слабкості та втоми вдень.

Основні причини

Як зазначалося вище первинна гіперсомнія є самостійним станом, в основі якої покладено порушення зі сторони мозку, а точніше тих систем, що контролюють функцію сну.
До першопричин вторинної гіперсомнії можна віднести:
  • апное уві сні, коли порушення дихання, змушує прокидатися кілька разів протягом ночі;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • травми голови;
  • неврологічне захворювання (наприклад, розсіяний склероз);
  • ожиріння;
  • захворювання нирок (ниркова недостатність);
  • зниження функції щитоподібної залози.
До групи ризику з розвитку гіперсомнії можна віднести чоловіків (за статистичними даними випадків гіперсомнії серед чоловічої статі більше) та осіб які палять та зловживають алкоголем.

Які характерні симптоми при гіперсомнії?

  1. Постійна втома, навіть після тривалого сну або ж дріманні протягом дня.
  2. Дратівливість.
  3. Труднощі з пробудженням вранці (”сонне сп’яніння”).
  4. Зниження апетиту.
  5. Головний біль.
  6. Неспокійність. 
  7. Повільне мислення та мовлення.
  8. Поява труднощі із запам'ятовуванням. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення гіперсомнії відбувається на основі анамнезу та фізикального огляду. Додаткові методи обстеження включають запис режиму сну, полісомнограму (контроль мозкової діяльності ЧСС, ЧД та ін.), шкалу сонливості Епворта, електроенцефалограму, КТ. 
 
Лікування цього стану може відрізнятися залежно від причини надмірної сонливості. Медикаментозна терапія включає призначення препаратів стимуляторів, які також призначають при нарколепсії та антидепресанти.

Окремо вагому роль в усуненні проблеми відіграє корекція способу життя. Так необхідно дотримуватися регулярного режиму сну, уникати надмірної фізичної активності перед сном, відмовитися від алкоголю та надати перевагу харчуванню з переважанням поживних речовин, з метою підтримки рівня енергії природним шляхом.

Прогноз щодо успішності лікування гіперсомнії є індивідуальним. Так деякі пацієнти можуть зменшити прояви захворювання лише внесенням змін у спосіб життя та при необхідності приймаючи лікарем препарати. Однак не є виключенням, коли повне полегшення може не наступити, що відповідно впливає на якість життя та підвищує ймовірність нещасних випадків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм