Перевозка больных

Седанов

Які симптоми свідчитимуть про розвиток панічної атаки?

Які симптоми свідчитимуть про розвиток панічної атаки?Панічна атака - це порушення, що характеризується раптовим нападом сильного страху. Виниклий епізод своєю чергою викликає фізичні реакції, при відсутності реальної небезпеки або видимої причини. 

При розвитку панічної атаки у людини виникає відчуття у вигляді серцевого нападу або навіть те, що вона помирає. 
 
Напевно кожен у своєму житті стикався з одноразовою панічною атакою, яка більше не виникала після припинення стресового фактора. Однак часті епізоди раптових нападів та постійний страх появи нових панічних атак може свідчити про розвиток стану під назвою - панічний розлад.Симптоми панічного розладу часто виникають у пізньому підлітковому або ранньому зрілому віці й вражають більше жінок, ніж чоловіків.

Основні симптоми

Панічні атаки зазвичай починаються раптово, без попередження. Незалежно від того, де ви знаходитеся, на роботі, керуючи автомобілем тощо. Це є характерною ознакою даного порушення.
Існують багато різновидів панічних атак, однак всі прояви досягають свого піка упродовж декількох хвилин, а опісля - виникає сильна втома.

До типових ознак нападу панічної атаки належать:
  • прискорене серцебиття;
  • тривожність, страх, відчуття смерті;
  • підвищена пітливість;
  • тремор; 
  • озноб та відчуття жару;
  • задишка;
  • нудота, спазм в животі;
  • біль у грудях;
  • головний біль та запаморочення;
  • відчуття відстороненості.
Також внаслідок сильного страху, що панічні атаки будуть повторятися, людина згодом починає усамітнюватися, уникаючи ситуацій, що можуть спровокувати напад. Підвищуються ризики суїциду.
 
Тому при розвитку панічних атак варто не зволікати та звернутися за лікарською допомогою. Навіть попри те, що порушення не становить пряму загрозу життю, його тяжко побороти самостійно. При цьому без належної терапії симптоми будуть посилюватися.
 
Також відмітимо, що виниклі симптоми нагадують за перебігом інші патологічні стани, наприклад серцевий напад, тому це ще одна причина не зволікати з консультацією лікаря.

Які фактори впливають на розвиток панічної атаки?

Достеменно невідомо основної причини розвитку панічної атаки або панічного розладу, однак спеціалісти наголошують на ряді факторів, які можуть зіграти певну роль:
  • спадковий фактор;
  • сильний стрес або травматична подія;
  • темперамент людини, наприклад підвищена чутливість та реакція на негативні емоції та стрес.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед лікар визначає чи розвинувся у пацієнта панічний розлад або виключно панічна атака, чи інший схожий за перебігом стан (наприклад, серцевий напад або порушення зі сторони щитоподібної залози).
Для цього проводиться ряд обстежень, від лабораторних досліджень крові, ЕКГ до психологічного обстеження.
 
Основними методами лікування панічних атак є психотерапія (когнітивно-поведінкова терапія) та медикаментозне лікування. Вони можуть проводитися окремо, або комплексно, в залежності від тяжкості порушення. Проведене лікування дасть можливість зменшити інтенсивність симптомів та частоту нападів, що відповідно покращить якість життя пацієнта.
Щодо запобігання розвитку панічних атак, то не існує одного надійного способу. Однак своєчасне проходження лікування з дотриманням всіх наступних рекомендацій лікаря та регулярна фізична активність, відмова від шкідливих звичок, дихальні практики та перерви від інформаційного потоку допоможуть знизити ризики їх повторної появи.
 
При нападі, самостійно справитися з симптомами можливо застосувавши дихальну техніку (глибокий вдих через ніс, видих через рот), сконцентрувавшись на оточуючих предметах, наприклад рахуючи їх та детально описуючи. Намагайтеся відволіктися та пам'ятайте, що панічна атака минає та не становить загрозу для вашого життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм