Перевозка больных

Седанов

Основні симптоми надмірної тривоги за своє здоров’я

Основні симптоми надмірної тривоги за своє здоров’я«Іпохондрик», так часто називають людину, що занадто прискіпливо турбується про своє здоров’я. На жаль за даною поведінкою може критися психічний розлад, про особливості перебігу якого ми з’ясуємо далі. 
Загалом тривога за здоров'я або іпохондрія, являє собою нав'язливе занепокоєння про наявність серйозного захворювання. Люди з тривожним розладом через хворобу не можуть контролювати свої почуття. Їхні страхи
цілком реальні для них.

Тобто якщо в нормі організм посилає ознаки певного захворювання людина може хвилюватися. При іпохондрії характерною ознакою є постійне переконання присутності тяжкої патології або її симптому. Існують випадки, коли людина занадто сильно поглиблюється так званою турботою, аж до неможливості зберігати свою працездатність.
 
Тому при появі будь-яких дискомфортних симптомів потрібно звернутися в першу чергу за консультацією до лікаря. Саме лікар на основі ряду обстежень визначить чи відповідають виниклі симптоми дійсності.

Характерні ознаки

  1. Занепокоєність серйозною хворобою.
  2. Відсутність фізичних симптомів або їх малопомітний перебіг.
  3. Надмірна стурбованість вже наявним захворюванням або сімейною історією захворювання. 
  4. Незрозумілі дії пов’язані зі здоров’ям, від постійних перевірок самопочуття та наявність захворювань, перевірка симптомів в інтернеті до уникання відвідувань лікаря або навпаки часті візити до нього.
Важливо розуміти, що тривога за здоров’я може виходити за рамки звичайного занепокоєння та вплинути на якість життя. Насамперед порушується здатність працювати, підтримувати стосунки з людьми та просто функціонувати.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною розвитку такої тривожності за власне самопочуття. Спеціалісти відзначають, про можливий вплив декількох факторів:
  • наявність випадків іпохондрії у родині;
  • перенесення раніше серйозного захворювання, наприклад, в дитинстві;
  • перенесений стрес;
  • тривожний розлад або депресія.
За статистичними даними даний стан виникає в ранньому або середньому дорослому віці й може посилюватися з віком. 

Діагностика та тактика лікування

Іпохондрія не належить до медичного терміну та безпосередньо до психічного розладу. Сьогодні даний стан можна класифікувати, як різновид хворобливого тривожного розладу, розлад соматичних симптомів. 
Аби визначити діагноз лікар проведе фізикальний огляд, насамперед аби виключити інші захворювання в анамнезі. Якщо іпохондрія підтвердиться надалі пацієнта можуть направити до психіатра з наступним психологічним обстеженням.
 
Тактика лікування буде направлена на покращення симптомів та здатності функціонувати в повсякденному житті. Як правило призначення лікаря включають психотерапію (когнітивно-поведінкова терапія), іноді з додаванням ліків. Щодо медикаментозної терапії то за необхідності можливе призначення антидепресантів, щоб зменшити тривогу.

Фізичні вправи, сон та здорове харчування можуть допомогти зменшити стрес та відповідно тривожність.

Мало відомо щодо методів запобігання хворобливого тривожного розладу, однак при своєчасному зверненні до лікаря можливо визначити причину виниклого стану та усунути її або полегшити перебіг.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм