Перевозка больных

Седанов

Як зрозуміти, що у вас виник нервовий зрив?

Як зрозуміти, що у вас виник нервовий зрив?Сьогодні психологічний стан кожного українця бажає кращого. На тлі війни та втрат які вона приносить, людина і далі стикається з проблемами на роботі чи вдома, чи просто від першого зустрічного, який не мав настрою. Однак варто розуміти, що стрес має ряд негативних наслідків, серед яких може бути й нервовий зрив. Досить розпливчастий немедичний термін, але який може мати свої серйозні наслідки та викликати втрату працездатності на певний час.

Нервовий зрив – це порушення, що виникає на тлі сильного стресу або захворювання. Для нервового зриву характерний раптовий початок та неможливість функціонувати в повсякденному житті. Відмітимо, що «нервовий зрив» не є медичним терміном. Не є виключенням коли те, що сприймається як даний стан є ознакою недіагностованого психічного розладу.

Основні причини

Не існує однієї причини нервового зриву. Все, що призводить до надмірного стресу, може його спровокувати.
До прикладу:
  1. Дефіцит сну.
  2. Підвищений рівень стресу.
  3. Життєва трагедія, фінансові труднощі, зміни у відносинах.
  4. Розвиток певних захворювань.
Також спеціалісти відмічають, що даний термін раніше використовувався для позначення широкого спектра психічних порушень, зокрема депресії та гострого стресового розладу. 

Характерні ознаки

Перебіг нервового зриву відрізняється від людини до людини. Окрім того, він описується рядом різноманітних симптомів, для яких характерним буде раптовий початок.
Узагальнивши можна сказати, що це фізичні, психологічні та поведінкові зміни.
 
До прикладу:
  1. Симптоми депресії: почуття постійного смутку, втрата інтересів, постійне відчуття власної нікчемності або провини, думки про самогубство.
  2. Симптоми тривоги: дратівливість, неспокій, липкі долоні. 
  3. Зміни апетиту, що може проявлятися втратою інтересу до їди, або навпаки переїданням.
  4. Порушення сну, труднощі з засинанням.
  5. Панічні атаки, що проявлятимуться сильним страхом, утрудненим диханням, тремтінням, пітливістю, прискореним серцебиттям.
  6. Швидка стомлюваність.
  7. Труднощі з концентрацією.
  8. Уникання соціальних функцій.
Відмітимо, що людина може здогадатися про нервовий зрив, коли стрес стає для неї занадто сильним, щоб його пережити.

Тактика

Визначення причини, що відбувається з людиною відбуватиметься на основі даних анамнезу.  За необхідності проводяться тести, щоб визначити, чи є інша проблема зі здоров’ям причиною або симптомами.
Безпосереднє лікування призначене психотерапевтом включатиме когнітивно-поведінкову терапію, медикаментозну терапію та зміни способу життя. Розмовна терапія допомагає керувати сильним стресом і тривогою шляхом зміни думок, почуттів та поведінки.
 
Щодо медикаментозної терапії, то лікар може порекомендувати препарати, що відпускаються за рецептом та можуть включати антидепресанти або ліки проти тривоги.
Внесення корективів у спосіб життя полягатимуть в униканні алкоголю та кофеїну, регулярних заняттях спортом, дотриманні здорової й збалансованої дієти, дотриманні режиму сну.
Додатково для зняття стресу рекомендовано пройти лікувальний масаж, дихальні вправи, заняття йогою.

Важливо розуміти, що не варто соромитися коли Ви не можете впоратися з життєвими стресами в той чи інший момент. Але при цьому стрес може завдати суттєвих проблем для здоров’я. Окрім цього нервовий зрив може бути ознакою психічного стану, тому необхідно звернутися до лікаря, як тільки ви помітите ознаки зриву.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм