Перевозка больных

Седанов

Синдром сплячої красуні: основні причини надмірної сонливості

Синдром сплячої красуні: основні причини надмірної сонливостіМи досить часто втомлюємося та відчуваємо надмірну сонливість. Однак у яких випадках людина може проспати майже добу? З’ясуємо далі.

Синдром Клейне-Левіна або синдром сплячої красуні — це патологічний стан, що характеризується появою періодичних епізодів сонливості, інколи до 20 годин на добу.
 
Відмітимо, що розлад є досить рідкісним, проте супроводжується додатковою зміною в поведінці. За статистичними даними більшість випадків припадає на чоловіків, переважно підліткового віку. Хоча перебіг хвороби у жінок триваліший, ніж у чоловіків.
 
Частота епізодів для кожного є різною. Не є виключенням коли порушення може «стихати» на багато років та раптово повністю зникати.

Характерні ознаки

Поява симптомів може спостерігатися упродовж кількох днів, тижнів, а інколи й місяців. Між нападами синдрому жодні прояви не спостерігаються.
До загальних симптомів синдрому можна віднести:
  1. Сильна сонливість, з труднощами прокидатися вранці. Відмітимо, що сон при такому стані може тривати до 20 годин. При цьому людина може прокидатися лише для приймання їди чи відвідування туалету, внаслідок обмеженої фізичної активності через сонливість.
  2. Надмірна втома.
  3. Дезорієнтація.
  4. Галюцинації.
  5. Дратівливість.
  6. Підвищений апетит.
  7. Надмірний статевий потяг.
Відмітимо, що синдром є непередбачуваним станом. Так епізоди можуть повторюватися раптово й без попередження через тижні, місяці чи роки. Щодо того, що відбувається з пацієнтом після нападу, то досить часто людина повертається до нормальної діяльності. Також не є виключенням, коли вона погано пам’ятає, що з нею сталося.

Основні причини

Достеменно невідомо, що криється за даним станом. Однак спеціалісти відзначають про можливий вплив ряду факторів, які можуть підвищити ризики синдрому.
До прикладу:
  1. Ураження гіпоталамуса (частини мозку), внаслідок травми голови. Відмітимо, що гіпоталамус відповідає за регуляцію сну.
  2. Інфекційний процес.
  3. Аутоімунний розлад.
  4. Спадковий фактор.
  5. Стрес.

Діагностика та тактика лікування

Захворювання складно діагностується, враховуючи додаткові психіатричні ознаки (наприклад, ознаки депресії). У деяких випадках на це можуть знадобитися роки. Саме тому «синдром сплячої красуні» є діагнозом виключення. З метою виключенням інших захворювань лікар проведе ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові, КТ та МРТ, дослідження сну.
 
Аби справитися з симптоматикою можливе призначення медикаментозної терапії, що допоможе запобігти симптомам та скоротити їх тривалість.
Звісно не варто виключати суттєвий вплив захворювання на якість життя пацієнта та можливих загроз, якщо епізод виникає раптово під час керування транспортом. Тому важливо навчитися розпізнавати напад синдрому. Також було б гарною ідеєю носити медичну ідентифікаційну бирку, щоб сповістити інших, якщо хворий знаходиться наодинці й в нього виник один з епізодів.
 
Синдром Клейне-Левіна зазвичай вважається «вилікуваним», якщо у пацієнта не було епізоду протягом шести або більше років.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм