Перевозка больных

Седанов

Тривожний розлад: симптоми та методи лікування

Тривожний розлад: симптоми та методи лікуванняПоява тривожності є невіддільною частиною нашого життя. Так наш мозок реагує на стрес. Однак коли дане відчуття виникає постійно та має вплив на повсякденні ситуації йде мова про тривожний розлад, про основні прояви якого з'ясуємо далі.

Тривожний розлад - це порушення, що характеризується повторювальними епізодами раптового відчуття сильної тривоги та страху. Зазвичай панічні напади досягають піку протягом кількох хвилин. Їх тяжко контролювати, що впливає на якість життя. При цьому виникле відчуття страху непропорційне реальній небезпеці. 
 
До різновидів порушення можна віднести генералізований тривожний розлад, соціальний тривожний розлад (соціальна фобія), специфічні фобії та тривожний розлад розлуки. Не є виключенням, коли розлад виникає внаслідок перебігу певного захворювання в організмі.
 
Так, наприклад, генералізований тривожний розлад включає постійну та надмірну тривогу щодо діяльності чи подій — навіть звичайних, рутинних проблем. Занепокоєння важко контролювати, також відбувається вплив на фізичне самопочуття. Він часто зустрічається разом з іншими тривожними розладами або депресією.
 
Панічний розлад включає повторювані епізоди раптового відчуття сильної тривоги. Можлива поява відчуття неминучої загибелі, задишки, болю у грудях або прискореного серцебиття. 
Тривожний розлад розлуки належить до дитячих порушень та характеризується тривогою, що пов’язана з розлукою з батьками. 

Основні симптоми

Специфічність симптомів буде для кожного індивідуальною. Однак до загальних ознак тривоги, можна віднести:
  • неспокій та напруженість;
  • відчуття небезпеки, паніки чи страх смерті;
  • прискорене дихання та пульс;
  • підвищене потовиділення;
  • нудота;
  • запаморочення;
  • неможливість перемикнутися з “проблеми”;
  • тремор;
  • відчуття слабкості або втоми;
  • порушення сну та неможливість сконцентруватися;
  • порушення зі сторони ШКТ.
Як наслідок людина прагне уникати речей, що викликають занепокоєння. Також можлива поява депресії та суїцидальних думок, з приєднанням проблем зі вживанням алкоголю або наркотиків.
 
Відповідно, не завжди симптоми тривоги можуть зникнути самостійно. Тому перш ніж її прояви посиляться, зверніться за лікарською допомогою.

Які фактори впливають на появу тривожного розладу?

Причини тривожних розладів до кінця не вивчені. Наприклад, травматичні події у житті, викликають тривожні розлади у людей, що мають схильність до тривоги. Також провокуючим фактором може бути спадковість.
 
Не є виключенням, коли тривога може бути пов’язана з основною проблемою зі здоров’ям. У деяких випадках симптоми тривоги є першими ознаками медичної хвороби. Наприклад, це може бути цукровий діабет, захворювання серця, гіпертиреоз, ХОЗЛ або астма, побічний ефект від приймання певних ліків та ін.
 
До групи підвищеного ризику з розвитку тривожного розладу на основі вищезазначених причин, можна віднести дітей, які перенесли жорстоке поводження або травматичні події; осіб, що перенесли сильний стрес внаслідок хвороби; мають в анамнезі розлади психічного здоров'я.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед важливо дізнатися чи не є причиною тривожного розладу порушення зі сторони фізичного здоров’я. Діагностувати тривожний розлад, лікар психіатр або психотерапевт може на основі проведення психологічної оцінки.
 
Основними методами лікування тривожних розладів є психотерапія та медикаменти. Або ж їх поєднання.
Так когнітивно-поведінкова терапія є найбільш ефективною формою психотерапії. Вона полягає у навчанні навичок з поліпшення симптомів та поступового повернення до звичної діяльності. 
Медикаментозна терапія залежатиме від типу тривожного розладу та наявності проблем зі здоров’ям. До прикладу, можливе призначення антидепресантів, бета-блокаторів, протисудомних.
 
Хоча більшість людей з тривожними розладами потребують психотерапії або ліків, щоб контролювати тривогу, зміни способу життя також можуть змінити ситуацію. Для цього потрібно підтримувати фізичну активність, знову ж таки відмовитися від шкідливих звичок, використовувати методи боротьби зі стресом типу релаксації, дотримуватися режиму сну та правильно харчуватися.
 
Пам'ятайте, що неможливо напевно передбачити, що спричинить розвиток тривожного розладу, однак вживаючи відповідні профілактичні заходи можливо зменшити вплив симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм