Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Баланопостит: які наслідки має недотримання особистої гігієни чоловіками?

Баланопостит: які наслідки має недотримання особистої гігієни чоловіками?Насамперед відзначимо, що захворювання баланопостит являє собою ураження пеніса, а саме його запалення. Безпосереднього ураження зазнає крайня плоть та голівка.
 

Відмітимо, що уникнути запалення можуть тільки необрізані чоловіки враховуючи локалізацію патологічного процесу. Вік не має значення.

Безпосередньо на процес запалення впливає ряд факторів, від поганої гігієни до натягнутої крайньої плоті. Також не варто плутати баланопостит з іншими схожими захворюваннями, такими як фімоз, тобто неможливість втягнути крайню плоть та баланіт – запалення головки статевого члена.Хоча їх одночасний розвиток все ж можливий.

Які фактори впливають на появу баланопоститу?

Спеціалісти відмічають, що вплинути на розвиток баланопоститу може ряд факторів та їх поєднання. Насамперед однією з основних причин запалення є інфекційний процес, збудниками якого можуть бути грибок, гонорея, дріжджові інфекції, вірус папіломи людини, сифіліс. Так волога тепла область під крайньою плоттю створює ідеальне середовище для росту дріжджів, бактерій і грибків.

Статистика вказує, що чоловіки з наявністю в анамнезі цукрового діабету мають вищі ризики захворіти на баланопостит. Тому часті випадки запалення повинні викликати занепокоєння!

Спричинити запалення можуть і неінфекційні тригери у вигляді травм, механічного подразнення, хронічного баланіту, екземи та псоріазу, алергія на латекс, який відмітимо зазвичай є складовою презервативів та ін.

Основні симптоми

Прояви баланопоститу варіюються від легких до тяжких та зосереджуються в ділянці крайньої плоті та головки статевого члена.
Так до загальних скарг з якими може стикнутися чоловік під час запального процесу відносять:

  • дискомфорт та больові відчуття під час сечовипускання та статевого акту;

  • підвищена чутливість;

  • сухість шкіри, яка може бути знебарвленою або блискучою. Також можливе її потовщення та поява ерозій;

  • свербіж або печіння;

  • нетипові виділення з неприємним запахом.

На розвиток клінічної картини також впливатиме і причина запалення!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі збору анамнезу та фізикального огляду. Додатково лікар може взяти мазок виділень з уретри для наступного лабораторного дослідження. Інші методи дослідження залежатимуть від виниклих симптомів у чоловіка. Так може знадобитися аналіз крові та сечі або біопсія. Це необхідно і з метою виключення інших, більш серйозних за перебігом захворювань.

Щодо лікування, то на успішність усунення баланопоститу впливатиме безпосереднє лікування причини, яка його викликала.
У тому випадку якщо тригер захворювання не встановлений, дії лікаря будуть направлені на усунення симптомів або їх полегшений перебіг.

До загальних методів лікування відносять антибактеріальну терапію або протигрибкові препарати. Якщо алерген викликає баланопостит, лікар може порекомендувати антигістамінні препарати. Це ж стосується й випадків запалення при цукровому діабеті. Контроль рівня цукру в крові допоможе запобігти захворюванню.

При частих випадках доцільним буде провести видалення крайньої плоті, тобто обрізання.

Прогноз захворювання при вчасному зверненні до лікаря з дотриманням наступних його рекомендацій сприятливий.
Важливо розуміти, що у запобігання баланопоститу вагому роль відіграє й дотримання особистої гігієни. Тобто це миття та висушування крайньої плоті з уникання ряду подразників, насамперед їдкого мила.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм