Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми алергії на сонце

Основні симптоми алергії на сонцеЛіто та засмагання на сонці є напевно одним з небагатьох видів відпочинку, що можна дозволити собі сьогодні. Однак ми повинні пам'ятати про наслідки тривалого впливу сонця, від опіків до ризиків раку шкіри - меланоми. Також можливі випадки коли сонячне світло провокує розвиток алергічної реакції. Про це детальніше і поговоримо далі.

Алергія на сонце – це порушення, що супроводжується ураженням шкіри внаслідок впливу сонячних променів, і висипання є одним із його проявів.
 
Деякі люди мають спадковий тип сонячної алергії. У інших симптоми з’являються лише тоді, коли їх викликає інший фактор — наприклад, приймання ліків або дотик до певних рослин.
Оскільки розрізняють декілька видів алергії на сонце, її прояви можуть варіюватися від легких до тяжких.

Так можливий актинічний свербіж коли формуються підняті папули або вузлики на шкірі. Окрім того, патологічний процес може поширюватися на ділянки які не зазнали впливу сонця. Фотоалергічна реакція є тим типом сонячної алергії, коли певна речовина, нанесена на шкіру, реагує з сонячним світлом. Це може бути як протисонцевий крем, так і парфуми. Симптоми можуть проявлятися через кілька годин або днів після перебування на сонці.

Також можливий тип алергії який викликає кропив’янку вже через кілька хвилин після перебування на сонці. 

Фактори ризику

До групи ризику можна віднести будь-кого незалежно від віку та статі. Хоча за статистичними даними більшість випадків виникає переважно серед осіб зі світлою або темною шкірою.
 
До загальних тригерів захворювання можна віднести:
  1. Спадковий фактор, тобто наявність випадків алергії у когось родини.
  2. Наявність іншого захворювання шкіри. Так дерматит підвищує ризик алергії на сонце.
  3. Приймання певних лікарських препаратів. Наприклад, антибіотики, протигрибкові препарати.
Механізм розвитку алергії на сонце, як і при будь-яких інших алергічних реакціях, полягає в продукуванні гістаміну і відповідь на реакцію імунної системи.

Основні симптоми алергії на сонце

Відмітимо, що симптоми виникають переважно на початку літа, коли люди починають частіше виходити на сонце. Надалі при тривалому перебуванні на сонці протягом наступних місяців шкіра іноді може стати стійкою до розвитку алергічної реакції.
 
Загалом розвиток клінічної картини спостерігається від декількох хвилин до декількох днів після перебування на сонці. На їх тяжкість впливатиме тривалість находження на сонці, площа відкритої поверхні шкіри та ін.

До характерних ознак алергії на сонце можна віднести появу:
  1. Висипань у вигляді горбиків, папул, вузликів або кропив’янки.
  2. Гіперемії.
  3. Свербежу.
  4. Лущення або появи кірочки.
  5. Відчуття поколювання або печіння.
  6. Набряку.
Дуже рідко, але можливо алергія на сонце може ускладнитися тяжким перебігом у вигляді запаморочення, головного болю, задишки та навіть анафілактичного шоку.

Діагностика та тактика лікування

Важливо розуміти, що діагностувати порушення лікар може лише після ретельного збору анамнезу та додаткових діагностичних тестів. Так можливе проведення світлового тестування,  тести фото-патчами та за показаннями взяття біопсії.
 
Найефективнішим же лікуванням алергії, як би це банально не звучало, є уникання перебування на сонці.
Враховуючи, що це не є реальним завданням, можуть допомогти певні методи лікування. Наприклад, призначення антигістамінних, кортикостероїдів, засобів проти свербежу.

Допомогти збільшити толерантність шкіри до світла може тривале лікування фототерапією.
При епізоді алергічної реакції полегшити симптоми допоможе усунення дії сонця, холодний компрес на уражені ділянки та приймання антигістамінного. Не забувайте про воду.
Оскільки до кінця не зрозуміло, що викликає алергію на сонце, немає жодних тактик для запобігання цьому стану.
Тому доцільним буде обмежити час знаходження на сонці. Також поступово дайте можливість шкірі адаптуватися до сонця.Не забувайте про захист використовуючи захисні предмети й протисонцевий крем із SPF не менше 30.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм