Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми високого рівня еозинофілів в крові

Основні симптоми високого рівня еозинофілів в кровіНасамперед  варто розуміти, що таке «еозинофіли». Еозинофіли є різновидом лейкоцитів, функція яких полягає в підтримці імунної системи людини та допомозі у захисті тіла від грибкових та паразитарних інфекцій. При цьому внаслідок впливу певних захворювань рівень еозинофілів може підвищуватися, про що детальніше і поговоримо далі.

Еозинофілія - це порушення, що супроводжується надмірним продукуванням еозинофілів в крові (понад  500 еозинофілів на мікролітр). Цей стан часто сигналізує про наявність паразитів, алергії або раку.
 
Якщо рівень еозинофілів високий у крові, це називається еозинофілією крові. Його надмірна кількість в запалених тканинах встановлюється як тканинна еозинофілія. Іноді тканинну еозинофілію можна виявити за допомогою біопсії.

Характерні ознаки

Клінічна картина розвиватиметься залежно від кількості еозинофілів. Порушення може протікати в легкій, середній та тяжких формах.
 
Так поява алергії чи реакції на певні ліки є ознакою легкого перебігу еозинофілії. Тоді як з серйозною формою пов’язане певне захворювання крові. 
 
Іноді велика кількість еозинофілів скупчується в певних ділянках тіла, викликаючи захворювання, пов’язані із запаленням.
 
Загальні симптоми еозинофілії включають появу:
  • висипання;
  • свербежу;
  • розладу травлення, у разі зараження паразитами;
  • астми;
  • нежиті, при алергічній реакції.
Не у всіх випадках захворювання супроводжується певними скаргами та симптомами. Тому частіше клінічна картина буде наповнена проявами захворювання, що є причиною високого рівня еозинофілів. Коли це відбувається, діагностується еозинофільний розлад. Специфічні еозинофільні розлади встановлюються відповідно уражених частин тіла. До прикладу можливий еозинофільний цистит, фасциїт (ураження сполучних тканин фасції), еозинофільна пневмонія та ін..

Основні причини

Досить багато факторів можуть посприяти підвищенню рівня еозинофілів. До прикладу:
  • сезонна алергія;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • бронхіальна астма;
  • паразитарна інфекція;
  • захворювання аутоімунного характеру (наприклад, васкуліт);
  • рак крові;
  •  спадковий фактор.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо на основі звичайного лабораторного дослідження крові.
 
Залежно від супутніх симптомів лікар може запропонувати додаткові тести аби встановити причину, чому рівень еозинофілів перевищує норму.
 
Відповідно і тактика лікування залежатиме від встановленої причини та буде направлена на її усунення. До прикладу алергічна реакція та як наслідок високий рівень еозинофілів потребуватиме уникання впливу алергену та проходження спеціального тесту на алергію. 
 
Еозинофільний езофагіт потребуватиме призначення стероїдів або інших ліків. 
Високий рівень еозинофілів зазвичай не є приводом для тривоги. Однак лікар повинен провести додаткові тести, щоб з’ясувати, чому рівень еозинофілів надзвичайно високий.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм