Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шлунка: як вчасно розпізнати симптоми захворювання?

Рак шлунка: як вчасно розпізнати симптоми захворювання?Рак шлунка є найпоширенішим типом раку у всьому світі. Його підступність полягає в тому, що попри повільний розвиток, симптоми та скарги у хворого виникатимуть лише з початком прогресування хвороби. Тому важливо приділяти увагу своєму здоров’ю та проходити профілактичні огляди у лікарів.

Рак шлунка - це патологічний процес, що супроводжується ростом ракових клітин в слизовій оболонці органа. Ракові клітини ростуть безконтрольно, формуючи пухлину. 
 
На жаль, на ранніх стадіях захворювання симптоми є малопомітними, що може відтермінувати звернення до лікаря. Це своєю чергою може спричинити поширенню онкології на інші частини тіла (наприклад, печінка).
 
Більшість випадків раку шлунка включають аномальний ріст клітин у місці, де шлунок з’єднується зі стравоходом (шлунково-стравохідним з’єднанням).

Фактори ризику

Є кілька факторів, які можуть збільшити ризик розвитку ракових клітин в шлунку. Ці фактори ризику включають певні захворювання та стани, такі як:
  • новоутворення в інших частинах травної системи, поліпи шлунка;
  • бактеріальна інфекція H. Pylori та її ускладнення – виразка шлунку.
Також підвищені ризики розвитку раку шлунку мають особи похилого віку, а також з наявністю в анамнезі ожиріння, шкідливих звичок (алкоголь, куріння) чи випадків хвороби у когось з родини.
 
Не варто виключати і ймовірний вплив способу життя. Насамперед це надмірне споживання обробленої їди, червоного м’яса, а також малорухомий спосіб життя.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище, ранніх симптомів раку шлунка зазвичай немає. Це означає, що люди часто не знають, що вони хворі, доки рак не починає прогресувати.
До найбільш поширених проявів раку при їх розвитку відносять:
  • відсутність апетиту;
  • печія;
  • метеоризм;
  • розлад травлення;
  • швидке насичення їдою, навіть після невеликої кількості вживаного;
  • швидка стомлюваність;
  • біль в животі на постійній основі (над пупком).
Відмітимо, що поява даних симптомів зовсім не означає, що у людини рак шлунку. Вони можуть вказувати й на інші захворювання ШКТ. Однак це не виключає обов’язкове звернення до лікаря.
 
При прогресуванні патології, що діагностується як метастазування, у хворого виникатиме нудота та блювання, кров’янисті виділення в калі, безпричинна втрата ваги, випинання шишки у верхній частині живота.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика раку передбачає проведення фізикального огляду, аналізу клінічних ознак та ряду діагностичних тестів. Вони включатимуть призначення ендоскопічного дослідження, КТ та рентгенографії, біопсії.
Різні стадії раку мають різне лікування та відповідно очікувану виживаність. 
 
Рак шлунка зазвичай лікують одним або декількома методами. Від хімієтерапії, радіотерапії, імунотерапії до оперативного втручання. Лікар рекомендуватиме операцію з видалення передракових клітин, пухлини, всього шлунка або його частини.

Вік і загальний стан здоров’я також можуть зіграти певну роль в обраній терапії.
Шанси на одужання вищі, якщо діагностувати рак шлунка на ранніх стадіях!
 
При присутності ряду провокуючих факторів пацієнт може розглянути можливість проходження скринінгового тесту, що включатиме візуалізаційні тести, лабораторні дослідження, ендоскопію та ін..

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм