Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми харчової алергії

Основні симптоми харчової алергії Харчова алергія є досить поширеним станом, як серед дорослих, так і серед дітей. В основі розвитку порушення покладений розвиток аномальної імунної відповіді на певний харчовий продукт. Так імунна система сприймає помилково певні білки в їді як небезпечні. Це своєю чергою запускає механізм вивільнення гістаміну, хімічної речовини, що провокує запальний процес.

До переліку алергічних продуктів харчування включають молочні продукти, арахіс й горіхи. Навіть їх незначна кількість може спровокувати алергічну реакцію.
 
Одразу відмітимо, що попри схожий перебіг не варто плутати алергічну реакцію на харчові продукти з харчовою непереносністю. Щодо останнього, то даний стан не пов’язаний з імунною системою, а зазвичай є проблемою перетравлення їди.

Характерні ознаки

Харчова алергія може вражати шкіру, шлунково-кишковий тракт, дихальну чи серцево-судинну системи!
  • Висипання на шкірі, які сверблять.
  • Набряк язика, ротової порожнини або обличчя.
  • Утруднене дихання.
  • Шлунковий спазм.
  • Зниження артеріального тиску.
  • Блювання.
  • Розлад травлення (діарея).
Відмітимо, що клінічна картина залежатиме від типу алергії, що відповідно впливатиме й на час прояву ознак після контакту з алергеном. Так білки в деяких фруктах, овочах чи спеціях також викликають реакцію, оскільки вони схожі на білки, що спричиняють алергію. Це приклад перехресної реакції.
 
Тяжким проявом алергічної реакції є анафілаксія, яка має стрімкий розвиток та становить загрозу для життя. Оскільки виникає набряк горла та язика, задишка, зниження артеріального тиску.

Основні тригери (алергени) серед харчових продуктів

  • Коров'яче молоко (найчастіше є алергеном у немовлят та маленьких дітей). Реакція виникає через 5-30 хвилин після вживання.
  • Яйця, особливо на яєчний білок.
  • Горіхи. Зауважимо, що саме алергія на горіхи є найбільш частою за перебігом аномальною реакцією.
  • Молюски.
  • Пшениця (алергія виникає на білок, що міститься в пшениці). Не варто плутати з целіакією та чутливістю до глютену.
  • Риба.
Однак на жаль типи алергії на певні продукти є набагато ширшими. Інші продукти, на які людина може мати алергію, включають фрукти, овочі та насіння (наприклад, льону або кунжуту).
 
Не є виключенням вплив спадкового фактора та наявність іншого типу алергії в анамнезі. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу та виключення інших схожих за перебігом порушень (наприклад, харчової непереносності) потребуватиме проведення ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, моніторинг та аналіз споживаної їди та виниклих при цьому симптомів, шкірні прик-проби. 
 
Враховуючи, що сьогодні не існує можливості повністю вилікувати алергію, тактика лікування полягатиме у виключенні ймовірного алергену з раціону (при попередніх результатах дослідження). Тому необхідно бути особливо обережним при закупці продуктів, ретельно вивчаючи їх склад, аби виключити слід алергену.
Додатково можливе призначення медикаментозних препаратів (кортикостероїди, антигістамінні), включно з автоматичними ін’єкторами адреналіну. Адреналін повинен завжди бути з пацієнтом на випадок можливої тяжкої  алергічної реакції.

При підозрі розвитку харчової алергії варто обов’язково звернутися за консультацією до лікаря. Навіть якщо виниклі симптоми мають легкий перебіг.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм