Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як уберегтися від алергії?

Як уберегтися від алергії?Алергія – це патологічний стан, що являє собою реакцію імунної системи на певні чинники зовнішнього середовища (алергени).

Тобто відбувається реакція організму на зазвичай нешкідливі для інших речовини. Вони варіюються від пилку, цвілі, шерсті тварин до латексу, певних харчових продуктів та укус комах. Відповідно цього і різняться симптоми захворювання.
 
Механізм розвитку алергії полягає в тому, що організм реагує на певну речовину, вважаючи її “шкідливим загарбником”. Речовини, що викликають ці реакції, називаються алергенами.
Надалі активується ланцюг подій, що і призводять до алергічної реакції. Організм бачить “збудник алерген”, виробляє антитіла для боротьби з ним й при цьому виділяє гістамін, який викликає симптоми алергії.
 
Весною типовим видом алергічної реакції є поліноз, тобто сезонна алергія на пилок рослин. Також враховуючи умови в яких нам приходиться перебувати - підвали та бомбосховище, ризики імунної реакції знову ж таки підвищуються. Оскільки зазвичай в підвальних приміщеннях стіни уражені грибком, пліснявою тощо.
 
Чи всі хворіють на алергію? Ні. Однак внаслідок ряду факторів, ця проблема починає стосуватися все більший відсоток населення, незалежно від віку та статі. Насамперед це успадкування схильності до алергії дітям від батьків. 

Які типові симптоми при алергії?

Симптоми алергії класифікуються як легкі, помірні або важкі. При цьому специфічна клінічна картина насамперед залежатиме від виду алергії. 
 
Так до легких проявів алергічної реакції відносять місцеві прояви, тобто це ті, що виникають на окремій ділянці тіла та не поширюються далі. Наприклад, поява висипу, кашлю та чхання, кропив'янки, свербежу з додатковою появою нежиті, сльозотечі.
 
При помірних проявах порушення спостерігається поширення алергічної реакції. До вище зазначених симптомів приєднується набряк та навіть проблеми з диханням. Також можливе приєднання й нападу бронхіальної астми.
 
Тяжкий прояв алергічної реакції є загрозливим для життя станом та потребує негайного надання медичної допомоги. Для неї є характерним реакція всього організму на алерген - анафілаксія (анафілактичний шок). 
До проявів анафілаксії відносять:
  • свербіж очей, обличчя;
  • порушення дихання та ковтання, що виникають внаслідок набряку горла;
  • біль в животі;
  • набряк Квінке;
  • кропив'янка;
  • судоми.

Діагностика та тактика лікування

З метою виявлення алергенів проводяться алергічні шкірні тести, шляхом проколу шкірного покриву екстрактом алергену, з наступною перевіркою реакції шкіри.
Також можливе проведення лабораторного дослідження крові. Даний тест оцінює кількість антитіл, що продукуються імунною системою. Відповідно високий рівень певних антитіл свідчить про алергію на цей алерген.
 
Тактика лікування буде направлена насамперед на уникнення алергену з додатковим усуненням симптомів за допомогою антигістамінних, протинабрякових засобів. Також можливе застосування назальних спреїв.
У тому випадку, якщо симптоми не контролюються комбінацією лікарських засобів доцільним є застосування імунотерапії. 
 
При тривалості симптомів алергії понад тиждень, з частим їх повернення єдиним розв'язання проблеми є звернення до алерголога. Однак в умовах воєнного стану, візит до лікаря не завжди є можливим, як і утрудненим є придбання ліків. Тому варто заздалегідь подбати про необхідний запас ліків попередньо проконсультувавшись з лікарем. Також варто використовувати захисні маски або респіратори в умовах укриття, в приміщенні де живете проводьте вологе прибирання та провітрювання, слідкуйте за раціоном виключаючи продукти-алергени. При погіршенні самопочуття та поширенні алергічної реакції зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм