Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кальцифікація грудей: основні симптоми новоутворень

Кальцифікація грудей: основні симптоми новоутвореньПоява новоутворення в грудях це завжди тривожний дзвіночок та необхідність у зверненні до лікаря. 

Відкладання кальцію в тканинах молочної залози діагностується як кальцинати або кальцифікація молочної залози. Одразу відмітимо, що даний стан може бути як доброякісним, так і бути пов’язаним з раком молочної залози. 
За статистичними даними більшість випадків припадає на жінок похилого віку, особливо після настання менопаузи.
 
Розрізняють два типи кальцифікації молочної залози. Так макрокальцинати виглядають як великі білі плями, що хаотично розташовані у грудях. Це найбільш поширений тип ураження молочної залози. Макрокальцифікати зазвичай є доброякісними й не потребують подальшого обстеження.

Мікрокальцинати проявляються у вигляді невеликих білих плям. Плями можуть бути безладно розкидані, вони можуть з’являтися групами або у вигляді цяток у лінії, що є поширеною ознакою раку. 

Характерні ознаки

У більшості випадків захворювання не викликає скарг чи специфічних симптомів. Клінічна картина розвиватиметься внаслідок наявних супутніх захворювань. 
До прикладу, при розвитку склерозуючого аденозу виникає додатковий ріст тканини в залозах, де і може міститися кальцифікат. 
Самі по собі кальцифікати безболісні та занадто маленькі, щоб їх можна було намацати пальцями, тож швидше за все, жінка не дізнається про них, якщо не пройде мамографію.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в накопиченні невеликої кількості кальцію, яке згодом призводить до кальцифікації грудей. 
 
У більшості випадків цей процес пов’язаний зі старінням (вік 50+). Хоча не є виключенням провокування патології як доброякісними, так і злоякісними станами. 
 
Так до доброякісних причин кальцифікації можна віднести інфекційний процес в грудях, травма молочної залози, проходження променевої терапії, доброякісні новоутворення (кісти, фіброаденоми), перенесені оперативні втручання та ін..
Відповідно злоякісною причиною є рак молочної залози.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, фізикального огляду та відповідно методів візуалізації (мамографія). На мамографії кальцифікати виглядають як білі плями. Розмір, форма та їх розподіл можуть дати підказки щодо того, чи є вони маркером доброякісного стану, чи потрібні додаткові тести, щоб виключити рак. Саме на основі результатів діагностики додатково лікар може провести біопсію.
 
Щодо лікування, то доброякісний процес найчастіше потребуватиме моніторингу.
Якщо один або кілька контрольних тестів вкажуть, що кальцинати можуть бути ознаками раку, спеціалізований фахівець призначатиме відповідну специфічну терапію. Наприклад, хімієтерапія, оперативне втручання з видалення тканин або всієї молочної залози.
 
Зауважимо, що кальцифікація грудей не означає, що у пацієнтки точно буде рак. Але це дасть можливість лікарю своєчасно виявити онкологію, якщо він розвинувся та розпочати належне лікування.

Важливо розуміти, що профілактичні огляди є дуже важливими. Тому не нехтуйте мамографією та УЗД молочних залоз.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм