Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Наботова кіста: основні симптоми появи утворення на шийці матки

Наботова кіста: основні симптоми появи утворення на шийці маткиНайчастіше ми чуємо, а дехто й стикався особисто з кістою яєчника. Однак кіста поширене порушення, і може уражати ряд органів. Серед них й шийка матки. Детальніше про особливості перебігу новоутворення шийки матки поговоримо далі.

Наботові кісти — це порушення, що супроводжується формуванням невеликих утворень на шийці матки, заповнених слизом. Характерний вміст пов’язаний з виділенням слизу цервікальними залозами. При чому у жінки може виникати, як декілька кіст, так і одиночне утворення.
 
У більшості випадків даний тип кіст не викликає скарг чи ускладнень. Однак при появі наслідків внаслідок збільшення розміру кіст існують показання до їх хірургічного видалення.

Основні причини

Механізм розвитку наботових кіст полягає в закорковуванні залоз шийки матки, які продукують слиз, клітинами шкіри. Тобто нормальна тканина на зовнішній частині шийки матки розростається поверх залозистої тканини її внутрішньої частини, що виділяє слиз. Коли слиз потрапляє в пастку, й формується кіста.
 
Зовнішньо вони мають вигляд маленьких білих шишок.

Тригерами порушення можуть бути:
  1. Фізична травма: пошкодження може спровокувати утворення надлишку тканини на слизових залозах, яка в процесі загоєння спричиняє затримання слизу. 
  2. Пологи: під час пологів зайві клітини шкіри ростуть на слизовій оболонці залози затримуючи слиз.
  3. Запалення та інфікування шийки матки.
За статистичними даними більшість випадків наботових кіст припадає на жінок дітородного віку або під час вагітності. Переважно це період між статевим дозріванням та менопаузою. 

Характерні ознаки

Візуально наботові кісти бувають діаметром від кількох міліметрів до 4 сантиметрів (залежно від того скільки слизу потрапило всередину). Вони гладкі та за забарвленням можуть  білими або жовтими. При відсутності скарг їх можливо виявити під час планових оглядів або при зверненні до лікаря з інших причин.
 
При появі ж симптомів жінка може стикнутися з болем в ділянці тазу, порушенням менструального циклу, дискомфортом під час статевого акту, незвичними виділеннями (при розриві кісти). Можливий неприємний запах.

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбувається на основі перевірки органів малого таза. Візуалізаційно виявити новоутворення можливо за допомогою МРТ та КТ, УЗД. Додатково лікар може провести кольпоскопію для підтвердження діагнозу та виключення інших новоутворень, схожих за перебігом. 
 
Також за наявністю показань можливе проведення біопсії. Насамперед це стосується підозр стосовно неоплазії, яка впливає на продукування слизу.

Враховуючи, що наботові кісти є доброякісними, вони зазвичай не потребують лікування. Можливо обмежитися тактикою спостереження. В протилежному випадку патологія може супроводжуватися збільшення кіст, деформацією шийки матки. Навіть звичайний гінекологічний огляд шийки матки може бути неможливим. Це є показанням до хірургічного видалення кісти (кіст) методом електрокаутерічної абляції чи звичайним висіченням.

Неможливо запобігти появі наботових кіст, але не варто хвилюватися при їх виявленні. Головне бути послідовними під час візитів до свого гінеколога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм