Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини аномальної маткової кровотечі

Основні причини аномальної маткової кровотечі         Питання жіночого здоров’я є дуже делікатним, насамперед коли воно стосується менструації. Попри зростальні показники відвідувань лікаря гінеколога, на жаль існують випадки коли жінки максимально відтерміновують візити до нього. Наразі розглянемо порушення, що характеризується матковою кровотечею, а саме коли кров’янисті виділення не є нормою та що саме їх може спричинити.

Аномальна або патологічна маткова кровотеча – це порушення, що супроводжується розвитком маткових кровотеч поза регулярним менструальним циклом. Даний термін охоплює порушення менструального циклу, включаючи частоту, регулярність, тривалість і обсяг виділень.

В нормі менструальний цикл має частоту від 24 до 38 днів і триває від 2 до 7 днів, з крововтратою від 5 до 80 л. Зміни будь-якого з цих показників діагностується як аномальна маткова кровотеча.
До основної причини атипової маткової кровотечі відносять порушення гормонального фону, що може виникати на тлі статевого дозрівання або менопаузи.

В залежності від перебігу, порушення можна розділити на гостре та хронічне. Гостра форма аномальної маткової кровотечі характеризується надмірними кров’янистими виділеннями, що вимагають негайного втручання аби запобігти подальшій крововтраті. Тоді як хронічне порушення відноситься до нерегулярних менструальних кровотеч протягом більшої частини попереднього пів року.

Основні причини

Попри гормональні зміни, що є природним станом, кров’янисті виділення можуть виникати на тлі ряду патологічних процесів в організмі. До прикладу:
  1. Синдром полікістозних яєчників: характеризується порушенням балансу продукування статевих гормонів.
  2. Коагулопатія.
  3. Ендометріоз: супроводжується розростанням слизової матки поза її межами.  
  4. Новоутворення матки, від поліпів до пухлин. Хоча їхня точна причина невідома, на ріст пухлин впливає рівень гормону естрогену.
  5. Інфекції, що передаються статевим шляхом в основі розвитку яких покладено запальний процес. Кров’янисті виділення переважно виникають після статевого акту.
  6. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, протизаплідні препарати, гормональні засоби).

Характерні ознаки

Звісно, що основним проявом атипової маткової кровотечі є її поява поза звичайного менструального періоду. При цьому не є виключенням появи й під час менструального циклу!
До підозрілих проявів порушення можна віднести наступні ознаки:
  • кровотеча, що супроводжується згустками;
  • тривалість виділень перевищує понад семи днів;
  • кров’янисті виділення між менструаціями (виділення, що виникають менше ніж через 21 день та пізніше 35 днів після останнього циклу);
  • промокання однієї або кількох гігієнічних прокладок або тампонів щогодини протягом кількох годин поспіль;
  • біль в тазу.
Негайного звернення за медичною допомогою потребують випадки, коли наряду з кровотечею знижується артеріальний тиск, виникає блідість шкіри, запаморочення з втратою свідомості, загальна слабкість.
Відмітимо, що менструальна кровотеча, яка є занадто сильною або триває занадто довго, може призвести до ряду ускладнень, насамперед анемії.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, насамперед з визначенням історії МЦ. Додатково лікарем призначається УЗД органів малого таза, гістероскопія, лабораторні дослідження крові (загальний аналіз, рівень гормонів), біопсія для виявлення будь-яких аномальних змін клітин.

Тактика лікування обиратиметься в залежності від причини маткової кровотечі. Адже не є виключенням, коли не потрібно вживати медичних заходів, наприклад при статевому дозріванні, оскільки рівень гормонів може самостійно врегулюватися.

Найбільш поширеним і простим варіантом лікування аномальної маткової кровотечі є комбіновані оральні контрацептиви. Препарати містять синтетичний естроген і прогестерон, що дає можливість врегулювати менструальний цикл. Також як аналог гормонального лікування можна використовувати прогестинові внутрішньоматкові спіралі та прогестиновий імплантат. Додатково можливе призначення нестероїдних протизапальних та кровозупинних засобів.

Якщо кровотеча має тяжкий перебіг існують показання до хірургічного втручання під назвою кюретаж, коли шляхом вишкрібання видаляється частина слизової оболонки матки. Поліпи лікуються шляхом хірургічного видалення. При міомектомії видаляється фіброміома, а матка при цьому зберігається, даючи здатність завагітніти та мати дітей.

У тому випадку, якщо результати біопсії підтвердили ракові зміни може бути рекомендована операція з повним видаленням матки. Це є крайнім засобом, який проводиться лише на основі розширеного обстеження.
Важливо розуміти, що якщо Ви відчуваєте інші симптоми на додаток до нерегулярної маткової кровотечі важливо не гаяти часу й звернутися до лікаря. І не нехтуйте профілактичними гінекологічними оглядами.

 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм