Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Ашермана: основні симптоми утворення рубців в матці

Синдром Ашермана: основні симптоми утворення рубців в матціПроблема зачаття на жаль є досить поширеною. І причин цьому також безліч, від впливу способу життя до перенесених оперативних втручань. Наразі розберемо саме наслідки для жінки останніх факторів, які мають безпосередній вплив на стан репродуктивного здоров’я.

Синдром Ашермана - це патологічний процес набутого характеру, що супроводжується формуванням спайок в порожнині матці. 
 
Захворювання є досить рідкісним, а природа його виникнення полягає у попередньому травмуванні з наступним утворенням рубцевої тканини або спайок. Тобто рубцева тканина може накопичуватися, зменшуючи кількість відкритого простору всередині матки.
 
За характером спайки можуть бути як товстими, так і тонкими з можливим злиттям між собою, або окремим розташуванням.

Характерні ознаки

Захворювання переважно діагностується під час проведення іншої процедури гінекологічного характеру. Оскільки симптоми які будуть турбувати жінку не є специфічними. Так менструація може бути взагалі відсутньою або кров’янисті виділення є досить скудними, що пов’язано з неможливістю крові вийти з матки внаслідок блокування «виходу» рубцевою тканиною. 
 
Не є виключенням коли жінку турбують характерні менструальні болі, однак безпосередньо менструація є відсутньою.

Чому важливо звернення до лікаря коли місячні припинилися або зменшився їх об’єм? Тому що це може бути ознакою не тільки синдрому Ашермана, а вагітності, різкої втрати ваги, впливу стресового фактора, менопаузи, синдрому полікістозних яєчників чи результатом приймання протизаплідних препаратів. 

Також жінка яка має синдром Ашермана має труднощі з зачаттям, або виникають повторні викидні, внаслідок ризиків для плоду які створюють спайки.

Саме поєднання вагітності та синдрому потребує ретельного спостереження лікарем, враховуючи можливі ризики викидня, передлежання чи  приросту плаценти та надмірної кровотечі.

Основні причини

В основі розвитку синдрому Ашермана покладено випадки проведення процедури розширення та кюретажу. Такий вид маніпуляції зазвичай лікарі проводять при неповному викидні, затримці плаценти або плановому аборті. Ризик розвитку цього захворювання зростає, чим більше процедур розширення та кюретажу проведено.
 
Не варто виключати й можливі наслідки від інших оперативних втручань на органах малого таза. До прикладу видалення пухлини матки або поліпів, проведення оперативної гістероскопії, кесаревого розтину. Також причиною може бути лікування раку (променева терапія), інфекція органів малого таза.

Діагностика та тактика лікування

Для встановлення синдрому Ашермана, лікар на початку візьме зразки крові, для наступного лабораторного дослідження. Це дасть можливість виключити інші порушення організму, які можуть бути причиною виниклих симптомів. Додатково можливе проведення УЗД.
Однак найкращим методом для діагностики синдрому є гістероскопія. Так всередині матки за допомогою пристрою – гістероскопа, можна безпосередньо побачити наявність рубців.

У більшості випадків лікар рекомендуватиме провести хірургічне втручання з розрізання та видалення рубцевої тканини. Це дасть можливість збільшити шанси завагітніти. При цьому спроби зачаття потрібно розпочинати не раніше ніж через рік після операції. Процедура називається оперативна гістероскопія з попереднім розширенням шийки матки. Після цього призначається антибактеріальна терапія з метою усунення інфекції (при її наявності!) та естроген для покращення стану слизової матки.
 
Даний синдром може вплинути на процес зачаття, збільшити ризик серйозних ускладнень під час вагітності. При цьому його можливо вилікувати та навіть запобігти.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм