Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мастопатія: у чому небезпека цієї хвороби молочної залози?

Мастопатія: у чому небезпека цієї хвороби молочної залози?Мастопатія – це патологічні зміни тканин молочних залоз, які мають фіброзно-кістозний характер. Це досить поширене явище серед жінок, особливо більш старшого віку, яке, однак, може мати негативні наслідки для здоров’я. Для мастопатії характерне формування доброякісних ущільнень у грудях, які можуть бути болючими на дотик. Це неабиякий фактор ризику, адже доброякісні новоутворення можуть перетворитися на злоякісні. Щоб не допустити розвитку раку молочної залози, слід вчасно лікувати мастопатію.

Ознаки мастопатії

Термін “мастопатія” об’єднує в собі групу патологій, що пов’язані зі змінами в грудях жінки, при яких спостерігається дисбаланс співвідношення між сполучною та епітеліальною тканиною. Всесвітня організація охорони здоров’я класифікує мастопатію як фіброзно-кістозну хворобу. Найчастіше вона виникає у жінок після 40 років. На розвиток мастопатії також суттєво впливає гормональний дисбаланс в організмі, наявність супутніх патологій, стресові фактори.

До головних симптомів мастопатії належать:
  1. Больові відчуття у грудях, які можуть бути різного ступеню інтенсивності. На початкових етапах розвитку хвороби це біль у грудях перед черговою менструацією.
  2. Загрубіння грудей у період овуляції та перед місячними. Молочні залози при цьому можуть збільшуватися у розмірах та стають надчутливими.
  3. Виділення із сосків. Вони можуть з’являтися самостійно або після натискання на сосок. Колір виділень може бути білим, зеленуватим, коричневим, прозорим. Особливо небезпечні виділення з домішками крові, які часто вказують на злоякісний характер новоутворень.
  4. Поява вузлів в молочних залозах. Це може бути один або декілька ущільнень, які виявляються при пальпації.

Фактори ризику розвитку мастопатії

До факторів ризику розвитку мастопатії належать:
  • Раннє статеве дозрівання дівчини та пов’язаний з цим ранній початок менструацій (до 12 років).
  • Пізнє настання менопаузи (пізніше 55 років).
  • Відмова від грудного вигодовування своєї дитини.
  • Короткий період грудного вигодовування дитини з його різким штучним завершенням.
  • Переривання вагітності (чи вагітностей). Мова йде як про аборти, так і про викидні.
  • Відсутність вагітностей та пологів впродовж життя жінки.
  • Спадковий фактор, а саме погана спадковість по материнській лінії.
  • Вік жінки більше 40 років.
  • Стреси та ендокринні порушення, пов’язані з ними.
  • Запальні процеси молочних залоз.
  • Травмування грудей.
  • Неправильно підібраний розмір бюстгальтера, який тисне.
  • Надмірна вага жінки.
  • Нерегулярне статеве життя та пов’язаний з цим гормональний дисбаланс.

Чому мастопатія є небезпечною? Як її лікувати?

Найбільша небезпека мастопатії – ймовірність переродження хвороби у рак грудей. Цей ризик збільшується у тому випадку, якщо спостерігаються кістозні зміни. Також на фоні мастопатії може розвиватися фоновий запальний процес, подальше інфікування кістозного утворення та накопичення в ньому гною. До того ж, через хворобу груди можуть досить сильно боліти, що призводить до суттєвого дискомфорту для жінки.

Лікуванням мастопатії займається лікар-мамолог. Можлива консервативна терапія за допомогою спеціальних препаратів, які впливають на розсмоктування новоутворень, та хірургічне втручання. Доцільність і того, й іншого визначає лікар, опираючись на вік жінки, загальний стан її здоров’я, ступінь розвитку мастопатії.

Мастопатія – це ризик розвитку раку молочної залози. Тому цю хворобу треба вчасно діагностувати та вилікувати, інакше вона може стати бомбою уповільненої дії в організмі жінки. Бережіть себе, сходіть на консультацію до мамолога.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм