Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сучасні методи контрацепції: що рекомендують гінекологи?

Сучасні методи контрацепції: що рекомендують гінекологи?Контрацепція – надзвичайно важливе та актуальне питання для пар репродуктивного віку, у плани яких не входить вагітність. Від її надійності залежить якість статевого життя, тож до цього питання слід підійти зважено та обдумано. Щоб визначитися з оптимальним для вас методом контрацепції, слід звернутися за консультацією до лікаря-гінеколога для жінок та уролога для чоловіків, який розповість про всі можливі варіанти.

Які бувають методи контрацепції?

Отже, на сьогодні поширені та доступні наступні методи контрацепції:

Стерилізація. Її ефективність найвища, сягає 99,9%. Для чоловіків це вазектомія, для жінок – перев’язування маткових труб. Виконують стерилізацію шляхом хірургічного втручання та роблять тільки тим, хто точно не планує мати дітей у майбутньому. Здатність завагітніти після процедури не відновлюється, тому до цього рішення треба підійти вкрай зважено.

Оральні контрацептиви. Це регулярне приймання гормональних таблеток, яке вважається дуже ефективним методом контрацепції. Їх ефективність приблизно 99,7%. Оральні контрацептиви здійснюють комплексну дію на жіночу статеву систему, вони пригнічують процес овуляції. Яєчники при цьому ніби “відпочивають”, а необхідні гормони надходять до жіночого організму з таблетками. Головне, що слід пам’ятати, – оральні контрацептиви не захищають від статевих інфекцій, тому їх можна застосовувати лише парам, партнери яких абсолютно довіряють одне одному. Підбирати гормональні контрацептиви повинен виключно лікар-гінеколог, адже  від їх типу та дозування залежить реакція організму жінки на дані препарати.

Внутрішньоматкова спіраль та гормональна система. Ефективність даного типу контрацепції оцінюється в 99,2-99,8%. Спіраль встановлюється у порожнину матки та є бар’єром до імплантації заплідненої яйцеклітини. Гормональна система також встановлюється в матку, але діє по-іншому: вона регулярно вивільнює певну кількість гормону, що підвищує в’язкість слизу у цервікальному каналі, пригнічує рухливість сперматозоїдів та не дає відбутися процесу запліднення. Спіраль та система встановлюються на 5 років, за необхідності їх можна виймати раніше.

Гормональні ін’єкції. Ефективність методу – від 90 до 99%. Певну дозу гормонів вводять жінці внутрішньом’язово, один раз на 3 місяці. Цей метод має певні побічні ефекти: можливі кровотечі, головний біль, висипання на шкірі, поява зайвої ваги. Тому гормональні ін’єкції здійснюються лише після точних розрахунків гінеколога.

Гормональний пластир. Надійність – близько 92%. Пластир клеїться на шкіру кожні 7 днів, починаючи з першого дня циклу.

Гормональне кільце. Надійність – біля 92%. Кільце необхідно самостійно вводити до піхви, одне кільце розраховане на один менструальний цикл. Його встановлюють з 1-го по 5-й день циклу, на 22 день виймають, через 8 днів вводять нове.

Бар’єрна контрацепція. Мова йде про презервативи, діафрагми, ковпачки. Надійність методу – 84-85%, у презервативу була би значно вища, якби не було ризику його розривання. Презерватив – єдиний метод контрацепції, який захищає не лише від небажаної вагітності, а й від статевих інфекцій. Його надіває чоловік на статевий орган безпосередньо у процесі статевого акту, діафрагму чи ковпачок – жінка, вона встановлює виріб у піхву перед статевим актом.

Календарний метод. Ефективність – 80%. Оскільки це досить мало, багато гінекологів взагалі не вважають цей метод надійною контрацепцією. Його суть – у математичному підрахунку днів, у які може статися запліднення. Мається на увазі овуляція, коли статеві акти мусять бути виключеними. Календарна контрацепція підходить лише для жінок з регулярним менструальним циклом та для тих, для кого вагітність не стане трагедією.

Перерваний статевий акт. Це ще один метод контрацепції, який як за такий не визнають лікарі, адже його ефективність сягає усього лише 73%. Чоловік повинен вчасно вийняти свій статевий орган з піхви жінки до настання сім’явиверження. Ризик полягає в тому, що чоловік може не втриматися, не встигнути. Крім того, слід усвідомлювати, що невелика кількість сім’я може виділятися і під час безпосереднього статевого акту. Крім того, постійне переривання статевого акту негативно впливає на здоров’я чоловіка. Наприклад, це має прямий вплив на розвиток у майбутньому у нього простатиту, проблем із потенцією.

Сперміциди. Їхня надійність досить мала – близько 71%. Це засоби хімічної контрацепції: вагінальні свічки, таблетки, капсули тощо. До їх складу входять речовини, які здійснюють руйнівний вплив на сперматозоїди. Такі контрацептиви жінка повинна застосовувати перед кожним статевим актом.

Це основні методи контрацепції, які використовують у сучасному світі. Жоден з них не дає 100-відсоткової гарантії уникнення небажаної вагітності, проте показники деяких з них є дуже високими. У питанні контрацепції слід пам’ятати, що вона потребує самоорганізованості, відповідальності та періодичних консультацій з лікарем.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм