Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кровотеча та біль внизу живота: можливо, це міома матки?

Кровотеча та біль внизу живота: можливо, це міома матки?Міома – це доброякісна пухлина матки, яка складається із м’язової та сполучної тканини. Хоча вона не є онкологічним захворюванням, проте лишається досить небезпечною для жінки. Міому виявляють у близько 20% жінок, які досягли 30-річного віку. Закономірним також є те, що у більшості випадків з’являється не одна, а одразу декілька пухлин.

Чому може виникнути міома матки?

Це захворювання є результатом того, що клітини матки починають спонтанно та активно ділитися. Чому це відбувається, медицині достеменно невідомо, проте встановлено, що цей процес стимулюють гормони-естрогени, які з’являються в організмі в надмірній кількості.

Отже, головна причина міоми – гормональний збій, а саме, підвищений вміст в організмі жіночих статевих гормонів. Ця хвороба майже ніколи не стосується юних дівчат та жінок, які вже вступили у пору клімаксу. Найбільш небезпечний вік для появи міоми – 25-50 років.

Фактори, сприятливі для виникнення міоми матки, наступні:
  • спадкова схильність;
  • нерегулярний менструальний цикл;
  • безпліддя;
  • проблеми з виношуванням вагітності;
  • вагітність;
  • запальні процеси статевих органів;
  • загальне зниження імунітету;
  • порушення обміну речовин через ожиріння, цукровий діабет та інші чинники;
  • численні аборти;
  • нервові стреси.

Симптоматика та наслідки міоми матки

Міома підступна тим, що часто протікає без будь-яких симптомів. До ознак міоми, які, все ж, можуть проявитися, належать:
  • занадто сильна кровотеча під час менструації;
  • порушення менструального циклу;
  • біль внизу живота чи у попереку.
З міомою можна прожити декілька років, навіть не здогадуючись про неї. Проте є дуже серйозні наслідки цього захворювання для людини. Це:
  1. Анемія, до якої призводить сильна кровотеча.
  2. Здавлювання внутрішніх органів через розростання пухлини, що призводить до болю, проблем із сечовипусканням, закрепів.
  3. Відмирання пухлини, її запалення та розрив, що буде проявлятися кровотечами, гострим болем у животі та різким підвищенням температури тіла.
  4. Важке ускладнення міоми – проблеми із зачаттям, виношуванням дитини, тяжкий перебіг пологів.

Як лікувати міому матки?

Щоб вчасно виявити міому, достатньо регулярно відвідувати свого гінеколога: раз на півроку-рік. Пухлину можна діагностувати під час звичайного огляду на гінекологічному кріслі, а також за допомогою УЗД.

Лікування міоми залежить від віку пацієнтки та її планів на майбутнє. Якщо впродовж років міома не збільшується, а жінка не збирається вагітніти, багато лікарів вважають за доцільне не оперувати її, а лікувати медикаментозно. При цьому необхідна постійна діагностика стану даної пацієнтки, динаміки збільшення чи зменшення пухлини. Гормональні препарати допоможуть уповільнити чи навіть зупинити ріст міоми.

Іншої стратегії лікування зазвичай дотримуються щодо жінок репродуктивного віку, які ще планують вагітніти. У такому разі лікарі радять не відкладати оперативне втручання. Для цього застосовують міомектомію – операцію з видалення вузлів на стінках матки, яку проводять ендоскопічно, тобто за допомогою декількох невеличких проколів у черевній порожнині жінки. При цьому матка майже не ушкоджуються, в майбутньому цілком можлива нормальна вагітність.

На жаль, інколи бувають випадки, коли пухлини дуже великі, або їх надто багато. Тоді доводиться видаляти всю матку. У такому разі, звісно, вагітність вже неможлива.

Міома матки – це доброякісна пухлина, яка роками може не приносити жінці жодного дискомфорту. Але дуже важливий контроль за динамікою її росту, адже швидке розростання пухлин може призвести до досить серйозних та небезпечних, а іноді й незворотних наслідків.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм