Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лактостаз: лікарі радять, як подолати застій молока при грудному вигодовуванні

Лактостаз: лікарі радять, як подолати застій молока при грудному вигодовуванні?Материнське молоко – це безцінний дар природи, який забезпечує малюка усіма необхідними поживними речовинами та укріплює його імунітет у перші місяці життя. До того ж, значення емоційного зв’язку, який встановлюється між матір’ю та її дитиною під час грудного вигодовування, важко переоцінити. Проте налагодити нормальний процес вигодовування буває досить складно, особливо у перші дні та тижні після пологів. Багато новоспечених мам зіштовхується з такою проблемою, як лактостаз.

Що таке лактостаз, його симптоми. Які причини застою молока?

Лактостазом називається застій молока чи застійні явища у молочних залозах жінок, що годують грудьми. Його пов’язують з виробленням занадто великої кількості молока та неповним випорожненням чи звуженням молочних протоків. У народі говорять, що «прибуло молоко», і часто у занадто великій кількості. Дитина просто не встигає все висмоктати, в результаті груди стають важкими, тугими, до них боляче доторкнутися, може підвищитися температура тіла у жінки, її самопочуття різко погіршується.

Причин лактостазу багато. До основних належать наступні:
  • відмова від грудного вигодовування з перших же днів після пологів (причиною відмови може бути небажання або неможливість матері годувати чи те, що дитина не хоче смоктати молоко);
  • нерегулярні годування, великі перерви між ними;
  • неправильне прикладання дитини до грудей;
  • здавлювання окремих областей молочної залози під час годування;
  • тісний бюстгальтер;
  • сон на животі;
  • травмування грудей;
  • переохолодження;
  • стрес, перевтома, емоційна нестабільність (що характерно для самопочуття більшості жінок у післяпологовий період).
Та найголовніша причина лактостазу – неправильно організоване грудне вигодовування, нерозуміння його основних принципів. Дитина смокче стільки молока, скільки їй потрібно, і від його кількості залежить, скільки молока прибуде знову. Це простий взаємозв’язок, коли попит народжує пропозицію. Тому, коли жінка зціджує груди після кожного годування до повного випорожнення, вона сама стимулює прилив великої кількості молока: організм думає, що все висмоктала дитина, а отже, наступного разу молока треба рівно стільки ж. І воно прибуває, але малюку треба значно менше, результатом є лактостаз. Тож нині лікарі та спеціалісти із грудного вигодовування не радять зціджуватися після кожного годування. Медичний заклад з кваліфікованими спеціалістами можна знайти в нашому реєстрі.

Лактостаз – досить поширене явище у жінок, які щойно стали мамами. Груди ніби розпирає, вони стають надто великими, до них боляче доторкнутися. Жінка відчуває переповненість в молочних залозах, під час пальпації виокремлюються ущільнення в певних ділянках грудей. Зцідити молоко майже неможливо, або ж ця процедура є дуже болючою. Якщо з лактостазом нічого не робити, він може перейти в запалення, що називається маститом. А це вже дуже серйозно, вилікувати його набагато важче.

Як лікувати лактостаз?

Найкраще попередити, а не лікувати лактостаз. Для цього треба регулярно прикладати дитину для грудей, бажано з певною періодичністю. Також варто слідкувати за тим, щоб немовля правильно брало груди: захоплювало не лише сосок, а й усю ореолу. Необхідно періодично змінювати положення при годуваннях, щоб дитина смоктала з різних ділянок молочної залози, рівномірно їх випорожнюючи. Не слід нехтувати нічними годуваннями. Не рекомендовано зціджувати груди після кожного прикладання малюка, нехай молока прибуває рівно стільки, скільки необхідно дитині.

Якщо застій все ж стався, не слід панікувати. Випорожнити груди та зняти больові відчуття допоможе теплий душ, при цьому струмені води варто направляти на груди. Також може допомогти теплий компрес: м’яку тканину змочують у теплі воді та накладають на груди. Можна періодично трішки зціджувати груди, але тільки до відчуття полегшення і не одразу після годування. Також не радять при лактостазі пити багато води: рідина стимулює вироблення молока.

Та найкраща рекомендація при боротьбі з лактостазом – довіритися своїм відчуттям та дитині. Так, як малюк, не зможе розсмоктати застій жодний молоковідсмоктувач. Слід періодично прикладати дитину до грудей, вірити в краще, побороти стрес і відігнати від себе погані думки, і за день-два проблема відступить, а грудне вигодовування буде налагоджене.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм