Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пуповинна кров: що це, для чого та яким чином її зберігати?

Пуповинна кров: що це, для чого та яким чином її зберігати?Пуповинна кров – це частина крові новонародженої дитини, яка після пологів лишається в судинах пуповини та плаценти і, на жаль, у багатьох випадках просто викидається. Головна цінність цієї крові – наявність в ній великої кількості стовбурових клітин. У 2006 році Європейська асоціація з трансплантації крові та кісткового мозку оголосила пуповинну кров рівноцінною кістковому мозку, трансплантація якого – загальноприйнята операція в лікуванні ряду злоякісних та генетично обумовлених хвороб крові.

На сьогоднішній день стовбурові клітини застосовуються для лікування серцево-судинних, неврологічних хвороб, патології опорно-рухового апарату, захворювань печінки, цукрового діабету тощо. Також проводиться безліч досліджень властивостей даних клітин, які дають надію на їх широке застосування в терапії багатьох сучасних хвороб. Збережені стовбурові клітини стовідсотково підійдуть їх власнику (дитині, при народжені якої була зібрана пуповинна кров), а нерідко і його найближчим родичам. Це має величезне значення, адже шанси знайти повністю сумісного донора кісткового мозку є вкрай незначними.

Особливості збору та зберігання пуповинної крові

Забір пуповинної крові є нешкідливою та безболісною процедурою як для дитини, так і для жінки, яка щойно народила. Вона збирається акушером-гінекологом, який вів пологи. Процес забору регламентується «Порядком забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові», затвердженим МОЗ України. Комплект для забору та перевезення до пологового будинку передається банком пуповинної крові, в якому вона зберігатиметься, робиться це завчасно. Після забору крові лікар повинен зв’язатися з банком пуповинної крові, кур’єр її забирає та доставляє туди. Після цього у банку виділяють стовбурові клітини, їх тестують на віруси та інфекції та кріоконсервують.

Зберігати виділені стовбурові клітини необхідно в рідкому азоті за температури -196 ◦С. Термін зберігання необмежений.

Вимоги до банків пуповинної крові

Зберігати даний біологічний матеріал можуть установи, які мають спеціальне обладнання, володіють технологіями та мають кваліфікований персонал. Вони називаються банками пуповинної крові, в Україні вони обов’язково повинні мати ліцензію на «Діяльність банків пуповинної крові, інших тканин та клітин людини». Ліцензійні умови мають чіткі вимоги до матеріальної бази, методик та технологій, які застосовуються в діяльності даних установ.

Ліцензований банк – це цілий комплекс, який включає в себе діагностичні лабораторії, бокси з обробки матеріалу, приміщення для його зберігання, підсобні приміщення. За нормами площа даної установи повинна бути не меншою за 500 квадратних метрів. Також важливе місце займає наявність у банку резервного сховища рідкого азоту, розрахованого на обсяг не менше 1 тонни.

Процеси переробки, тестування, заморожування та зберігання пуповинної крові потребують великої кількості високотехнологічного, сучасного обладнання, перелік якого регламентовано державою. Біологічну безпеку зразків забезпечує лабораторія молекулярної діагностики, за допомогою якої проводиться якісне тестування забраного матеріалу на наявність в ньому вірусів та інфекцій. Такий аналіз гарантує безпеку подальшого клінічного застосування стовбурових клітин з цієї пуповинної крові.

Велика увага приділяється кваліфікації персоналу банку: ключові співробітники повинні мати відповідну освіту (медичну, біологічну), добре знати свою справу, проходити регулярну атестацію.

Вартість зберігання пуповинної крові відрізняється залежно від банку. На сьогодні середня ціна по Україні складає 150 доларів США на рік.
Стовбурові клітини, виділені із пуповинної крові, дозволяють дитині в майбутньому успішно боротися із багатьма хворобами. Тож такі інвестиції однозначно є перспективними та обґрунтованими. Проте велику увагу слід приділити вибору банку пуповинної крові, який обов’язково повинен відповідати всім ліцензійним умовам.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм