Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Недоношені діти мають схильність до порушення функцій руху - вчені

Недоношені діти мають схильність до порушення функцій руху - вченіБільше третини народжених передчасно малюків страждають від порушення функцій руху. Про це повідомляє ІА «УНІАН» з посиланням на TheDeccanChronicle. Мається на увазі дитячий церебральний параліч (ДЦП) та інші рухові розлади.

Австралійські вчені з Дитячого дослідницького інституту Мердока та Університету Мельбурна провели аналіз показників 1200 дітей, які народилися передчасно, до 28 тижнів вагітності, та важили менше 1 кг. Виявилося, що більше третини, народжених малюків з низькою вагою, мають ДЦП та інші порушення функції руху.

Проте є й певні позитивні зрушення у цьому питанні: за останні 30 років кількість дітей з критично малою вагою, яким вдалося дожити до 8 років, збільшилася з 54 до 64% завдяки значному прогресу в медицині. Та, з іншого боку, поширеність порушень функції руху, а також кількість недоношених дітей теж зросла. Тому ситуація є неоднозначною та потребує підвищеної уваги зі сторони вчених та лікарів.

Недоношеною вважається дитина, яка народилася в строк менше 37 повних тижнів вагітності. Вона найчастіше потребує виходжування та має ряд проблем, пов’язаних з недостатньою розвиненістю та неправильним функціонуванням певних органів та систем. Особливої уваги потребують дві категорії малюків: з масою тіла від 1 кг до 1,5 кг, які називаються глибоко недоношеними, та з масою тіла менше 1 кг, що отримали назву екстремально недоношених. У останніх найменше шансів на виживання.

Головні умови виходжування передчасно народжених дітей – дотримання оптимального температурного режиму та вологості навколишнього середовища. Для цього малюка одразу після народження поміщають в спеціальний інкубатор. За допомогою моніторів вдається відслідковувати життєво важливі функції дитини, її загальний стан та розвиток.

Недоношеність практично завжди негативно впливає на подальше життя дитини, але надзвичайно важливо, настільки рано малюк з’явився на світ та з якою вагою. У передчасно народжених дітей високим є ризик смерті впродовж першого року життя. Проте на сьогодні все більше дітей вдається виходжувати завдяки сучасному обладнанню.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED