Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Симптоми дефіциту йоду в організмі

Симптоми дефіциту йоду в організміЙод – це надзвичайно важливий для людини мінерал, який відіграє значну роль у синтезі гормонів щитоподібної залози, необхідних для розвитку мозку, нормального обміну речовин, росту, інтелектуальних здібностей. За статистикою кожна третя людина у світі відчуває симптоми йододефіциту та страждає від його наслідків. Особливо це стосується людей, які живуть далеко від моря, найбільше страждають мешканці гірських місцевостей.

Ознаки йододефіциту

Зрозуміти, що вашому організму бракує йоду, можна за наступними ознаками:
  1. Різке збільшення ваги з незрозумілих причин. Це є ознакою порушення метаболізму, яке часто виникає через нестачу йоду. Коли обмін речовин уповільнюється, калорії починають відкладатися у вигляді жиру.
  2. Хронічне відчуття слабкості та втоми. Йододефіцит провокує погане самопочуття, постійну слабкість, втому. Людині стає важко підіймати предмети, рухатися, швидко ходити. Через уповільнений метаболізм організм отримує менше енергії, м’язи починають менш ефективно працювати. Якщо навіть після нормального сну і повноцінного відпочинку вас не покидає втома, цілком можливо, що причина в нестачі йоду.
  3. Випадіння волосся. Гормони щитоподібної залози підтримують оновлення волосяного фолікула, а їх дефіцит призводить до припинення цього процесу, через що волосся починає сильно випадати.
  4. Сухість шкіри. Гормони “щитовидки” допомагають оновлюватися не лише волосяним фолікулам, а й клітинам шкіри. Якщо йоду бракує, це тягне за собою лущення та сухість цілих ділянок шкіри.
  5. Уповільнений пульс. Серце починає повільніше битися через м’язову слабкість, що може провокувати біль в серці, запаморочення.
  6. Проблеми з навчанням та пам’яттю. Гормони щитоподібної залози мають велике значення для роботи мозку, а дефіцит йоду часто призводить до затримок в інтелектуальному розвитку.
  7. Нерегулярний менструальний цикл у жінок. Брак йоду може впливати на порушення менструального циклу та провокувати біль під час місячних.
  8. Зоб. Мова йде про збільшення розмірів щитоподібної залози, яке видно неозброєним оком, що виникає через сильний та хронічний йододефіцит.
Якщо ви маєте хоча б декілька з перелічених симптомів, зверніться за консультацією до ендокринолога. Йододефіцит можна корегувати за допомогою правильно підібраного харчування та вживання медичних препаратів, що містять йод.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED