Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які існують протипоказання до щеплення від кору?

Які існують протипоказання до щеплення від кору?Зараз в Україні зафіксовано один з найбільших спалахів кору за останні роки. Ця інфекційна хвороба дісталася Одеси, Івано-Франківська, Тернополя, Києва. На сьогодні в Одесі та Одеській області вже зафіксовано 6 летальних випадків від ускладнень, спровокованих кором. Тому надзвичайно актуальним є питання вакцинації від даної хвороби як єдиного дієвого захисту. Проте чи всім можна робити щеплення? Якщо ні, які існують протипоказання до вакцинації від кору?

Дане питання прокоментувала завідуюча кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, заслужений лікар України, професор Ольга Голубовська, повідомляє ІА “УНІАН”. Отже, за її словами вакцинація проти кору протипоказана:
  1. Особам, які мали сильні алергічні реакції на неоміцин чи інший компонент вакцини, що виникли після введення першої дози (за правилами, щеплення від кору слід робити двічі: у віці 1 та 6 років).
  2. Людям, хворим на момент запланованого щеплення (наприклад, за наявності симптомів ГРВІ чи грипу).
  3. Вагітним жінкам (оскільки вакцина від кору є живою, а живі вакцини не рекомендовано вводити вагітним жінкам).
Також перед проведенням вакцинації лікаря обов’язково слід інформувати про наявність у себе будь-якого імунодефіцитного стану, онкологічного захворювання, проходження процедури хіміо- чи променевої терапії. У такому разі питання про доцільність вакцинації приймається в індивідуальному порядку. Також важливою інформацією, яку не можна приховувати від лікаря, є отримання будь-якого іншого щеплення впродовж останніх 4 тижнів, вживання в найближчий час препаратів крові.

Нагадаємо, кір – це інфекційне захворювання, від якого найчастіше страждають діти, проте й дорослі теж можуть заразитися ним. Пожиттєвий імунітет дає лише перенесений кір, на який хворіють 1 раз у житті. Хороший рівень захисту забезпечує щеплення, яке проводиться двічі: за календарем у віці 1 та 6 років. Якщо щеплення робляться з порушенням календаря, прийнятний графік вакцинації може озвучити лікар. Щеплені теж можуть захворіти, але перенесуть недугу у легкій формі, без ускладнень.

Кір – це вірусна, дуже заразна хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Найбільшу небезпеку мають його ускладнення, серед смертельно небезпечних – пневмонія та енцефаліт. Тож лікарі закликають не ризикувати, а щеплювати себе та своїх дітей від кору, якщо для цього немає реальних протипоказань.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED