Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Симптоми та профілактика йододефіциту

Симптоми та профілактика йододефіцитуВід наслідків дефіциту йоду в організмі страждає величезна кількість людей у світі. За статистикою, його симптоми в тій чи іншій мірі відчуває близько 1,5 млрд. мешканців планети.

Брак йоду в організмі – це доволі небезпечне явище, яке може спровокувати у людини збільшення щитоподібної залози, розумову відсталість та безліч інших проблем. Особливо йододефіцит небезпечний під час вагітності, адже негативно впливає на внутрішньоутробний розвиток плоду.

На фоні помірного дефіциту йоду у середньому на 10% знижується інтелектуальний потенціал населення, рівень розумового розвитку, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, напряму пов’язаний з йодом.

Як же розпізнати йододефіцит? До його головним ознак належать:
  • Дратівливість, сонливість, підвищена втомлюваність, в’ялість.
  • Головні болі.
  • Погіршення пам’яті, зниження інтелектуальним здібностей.
  • Послаблення імунітету, часті хвороби.
  • Порушення менструального циклу у жінок, імпотенція у чоловіків.
  • Безпліддя, невиношування вагітності.
  • Збільшення щитоподібної залози.
  • Зниження артеріального тиску.
  • Розшарування нігтів, сухість шкіри, випадіння волосся.
  • Різке збільшення ваги, поява набряків.
Профілактика йододефіциту повинна проводитися на рівні держави, особливо в країнах, де брак цього елементу є відчутним, до яких належить і Україна. Мова йде про випуск продуктів, збагачених йодом, найперше – солі. Також йодом можна збагачувати хліб та хлібобулочні вироби, молочні продукти тощо.

Крім того,Симптоми та профілактика йододефіциту слід свідомо вживати продукти, багаті йодом. До них належать морепродукти, фейхоа, яйця, молоко.
Якщо симптоми йододефіциту проявляються гостро, необхідно звернутися до лікаря, який призначить спеціальні медичні препарати зі вмістом цього мікроелементу. Дозування та тривалість курсу визначає лікар. Також препарати йоду часто призначають вагітним жінкам з профілактичною метою, щоб не допустити порушень у внутрішньоутробному розвитку плоду чи кретинізму новонародженого малюка.

Йод – це надзвичайно важливий мікроелемент, дефіцит якого в організмі призводить до важких хвороб та вкрай неприємних симптомів. Його достатню кількість з повітря, ґрунту та їжі отримують лише мешканці морських узбережь, решта ж в тій чи іншій мірі відчуває його брак. Скорегувати надходження йоду до організму можна завдяки введенню до раціону певних страв та за допомогою медичних препаратів, вживати які рекомендовано лише за призначенням лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED