Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Огляд реформи охорони здоров’я України на первинній ланці

Огляд реформи охорони здоров’я України на первинній ланціРеформа медицини – це одна з найбільш очікуваних реформ у сучасній Україні. Тому заява МОЗ про старт змін на первинній ланці уже з 2017 року викликала живий інтерес у більшості українців. Варто розібратися, що ж саме та яким чином буде змінено. Про це детальну інформацію на сайті міністерства надав заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Що значить «первинна ланка»? Які концептуальні зміни чекають на неї?

30 листопада 2016 року Кабмін дав старт початку формуванню системи медичного страхування в Україні. Першопрохідцем стане первинна ланка – педіатри, терапевти та сімейні лікарі. Саме з ними найчастіше спілкуються пацієнти, вони знають історії хвороб та дають направлення до більш вузьких спеціалістів.

Головні зміни будуть стосуватися системи фінансування первинної ланки. Якщо раніше кошти з бюджету виділялися на лікарні, то зараз планується їх виділяти на пацієнтів. Раніше було так: «є лікарня – йдуть кошти», з Нового року стане так: «є пацієнти – йдуть кошти». Лікарні будуть отримувати матеріальну підтримку не за те, що просто існують, а за те, що в них лікуються реальні люди. Чим більше людей звернулося до лікаря в стінах цієї лікарні, тим більше коштів вона отримає з бюджету, і навпаки.

Що таке національне медичне солідарне страхування? Як це працюватиме в Україні?

У цій моделі діє основний принцип: «гроші йдуть за пацієнтом». Гроші будуть там, де люди отримуватимуть якісні медичні послуги, інакше вони просто не будуть звертатися в цю лікарню. Медичний заклад, який увійшов до програми національного страхування, отримає відшкодування від держави за кожного проконсультованого пацієнта. При цьому не буде різниці, це державний, комунальний чи приватний заклад. Подібна система успішно діє в таких країнах світу, як Велика Британія, Італія, Канада, Швеція, Іспанія, Таїланд, Філіппіни, Бразилія.

Головне, що потрібно знати пацієнту: не буде потреби купувати окремий страховий поліс. За солідарної системи полісом є паспорт, людина застрахована, бо є громадянином держави.

Страховиком виступає безпосередньо держава, без будь-яких посередників.

Де будуть братися кошти на реформу? Як все буде працювати на практиці?

Додатково податків і зборів введено не буде, а необхідні кошти просто будуть грамотно перерозподілятися з бюджету. У 2017 році витрати на охорону здоров’я будуть складати 55 млрд. грн. бюджетних коштів.

Додатково не буде створено жодного страхового фонду, який би був посередником і брав би гроші за свої послуги. Все планується робити через електронну систему та національного технічного оператора-страховика – Національну Службу Здоров’я України. Цей оператор знаходиться на етапі створення і буде здійснювати всі виплати лікарням з бюджету. На відміну від фонду, оператор не буде володіти коштами, його функція буде лише в їхньому перерахунку (як касир в банку, а не власне банк).

Планується, що Уряд щороку затверджуватиме «Державний гарантований пакет медичних послуг», в якому будуть вказані ті послуги, які пацієнт отримуватиме безкоштовно. Також буде розроблено перелік послуг, за які передбачено спільну оплату пацієнта та держави, при цьому тарифи будуть єдиними по всій країні.

Національне медичне страхування буде повністю покривати матеріальні видатки на екстрену та первинну ланки. І маються на увазі не лише консультативні огляди, а й ліки, аналізи, зарплати медичним працівникам.

Що стосується послуг, які держава не покриває, пацієнт зможе ними скористатися за допомогою добровільного медичного страхування.
Працювати реформа на первинній ланці почне вже з 2017 року. У середині 2017 року планується початок здійснення виплат лікарням за пацієнтів. Головне завдання простих людей зараз – визначитися з педіатром, терапевтом чи сімейним лікарем, у якого буде бажання обслуговуватися у майбутньому. При цьому, не має ніякого значення, де пацієнт проживає чи прописаний: він може обирати дійсно будь-якого лікаря, тут повна свобода.

Але, напевно, найголовніша задача українців – це повірити. Зробити це вкрай важко після стількох невдач в медичній сфері, проте у нас просто немає вибору. Якщо нічого не змінити зараз, завтра вже просто не буде де отримувати первинну допомогу, або ж це буде надто дорого. У солідарній системі медичного страхування є свої переваги та недоліки, проте вона дійсно може успішно запрацювати  в Україні.

Читайте також: Автономізація медичних закладів та визначення поняття «медична послуга» – коментарі учасників Українського форуму з охорони здоров’я 2016

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED