Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли постійно болить горло: що треба знати про хронічний фарингіт?

Коли постійно болить горло: що треба знати про хронічний фарингіт?Хронічний фарингіт – це доволі поширене захворювання, що може значно псувати якість життя людини. Мова йде про запалення глотки та тканин навколо неї, які регулярно повторюються. У результаті у пацієнта горло болить майже весь час. Чому ж так відбувається та як можна зарадити даній проблемі?

Причини та симптоми хронічного фарингіту

Хронічний фарингіт може з часом розвинутися через часті гострі фарингіти чи інші ГРВІ. Також ця проблема є доволі поширеною серед вчителів та представників інших професій, які вимагають постійного використання голосу. Коли слизова горла пересихає, ймовірність розвитку хронічного фарингіту є більш високою. Несприятливими факторами, які впливають на появу даної хвороби, є порушення носового дихання, гайморит, отит тощо.

До загальних причин появи хронічного фарингіту можна віднести наступні:
  • схильність до хвороб слизової оболонки верхніх дихальних шляхів;
  • порушення обміну речовин;
  • постійне використання голосових зв’язок у своїй професійній діяльності;
  • праця на шкідливому виробництві, яка передбачає вдихання парів різних речовин;
  • зловживання алкоголем та куріння (і алкоголь, і тютюн пересушують слизові оболонки горла).
Як же розпізнати хронічний фарингіт? До його головних проявів належить:
  • постійний біль, першіння у горлі;
  • відчуття закладеності у верхній частині горла;
  • сухість у роті;
  • почервоніння слизової оболонки верхній дихальних шляхів;
  • незначне підвищення температури тіла, яке буває не завжди.

Профілактика хронічного фарингіту

Ця хвороба є настільки поширеною тому, що люди звикли легковажно ставитися до свого здоров’я, особливо це стосується недуг на ранній стадії розвитку. Переважну більшість фарингітів ми переносимо «на ногах». Адже температура тіла в нормі, загальне самопочуття часто теж нормальне, тож навіщо йти на лікарняний через якийсь там біль у горлі? З часом дійсно симптоми захворювання ніби зникають, але часто це не є добрим сигналом, адже воно просто набуває хронічної форми. Результат – періодичне, доволі часте загострення фарингіту.

Що робити, щоб не допустити розвитку хронічного фарингіту? Для цього треба:
  1. Постійно зволожувати слизову, особливо у період опалювального сезону. Для цього треба полоскати горло (можна навіть простою водою), пити більше рідини, замислитися про придбання спеціального зволожувачу повітря. Адже ніщо таке не сушить повітря, як опалення.
  2. Пити напої, які змащують горло, наприклад, тепле молоко з медом, чай з малини тощо.
  3. Покинути палити, або хоча б зменшити кількість цигарок, які викурюються впродовж доби.
  4. Не зловживати алкоголем, адже він сушить слизову.
  5. Не вживати їжу, яка подразнює горло. Натомість слід додати до свого раціону продукти, які його змащують: яйця, печінку, молоко, масло.
Якщо ж горло все ж таки заболіло, не варто займатися самолікуванням. Краще вчасно звернутися до лікаря, щоб він встановив діагноз та призначив адекватну схему лікування. Адже горло болить не лише при фарингіті, а й при тонзиліті, ларингіті тощо. Тому правильне і ефективне лікування може визначити лише спеціаліст.

Хронічний фарингіт – це проблема багатьох, проте подолати її цілком реально. Для цього слід неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря, хоча б раз довести терапію до кінця, а також уникати подальшого пересушування слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. Зробіть своє життя кращим, позбудьтеся такого надокучливого болю в горлі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм