Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденоїдит та отит: в чому взаємозв’язок, які існують ризики для здоров’я?

Аденоїдит та отит: в чому взаємозв’язок, які існують ризики для здоров’я?Аденоїдит – це запалення носоглоткових мигдалин (аденоїдів), які патологічно розрослися. Найчастіше ця хвороба трапляється у дітей дошкільного віку, свого максимального розміру аденоїди можуть досягати у віці 3-7 років. Через запалення аденоїдів дитина часто хворіє на інші недуги, такі як синусит, гайморит, отит. Запалені носоглоткові мигдалини – це хронічний осередок інфекції, тому іноді їх показано видаляти. Чому ж аденоїдит провокує отит? Як боротися з проблемою?

Аденоїди та отит

Запалення аденоїдів буває 3-х ступенів:
  1. Коли аденоїди закривають собою приблизно третину простору носоглотки. У такому разі рекомендується медикаментозне лікування.
  2. Коли аденоїди закривають собою дві третини носоглотки. Може бути показане видалення, лікар вирішує це питання з батьками індивідуально, виходячи з кожного конкретного випадку.
  3. Коли носоглотка практично повністю закрита аденоїдами. Тоді показане їх хірургічне видалення.
При 2 та 3 ступенях аденоїдиту дитина дуже часто змушена дихати ротом, у неї можуть виникати різні ускладнення, такі як, наприклад, отит.

Отит – це запалення середнього вуха, яке може супроводжуватися порушенням слуху, сильним болем, підвищенням температури тіла, гнійними виділенням з вуха. Часто отит має бактеріальну природу походження, тому вимагає лікування антибіотиками.

Чому ж отит часто виникає саме через запалення аденоїдів? Тому що хронічний запальний процес у носоглотці починає поступово розповсюджуватися на органи, що знаходяться поруч, один з яких – вухо. Розвиток отиту при аденоїдиті 2 та 3 ступеню викликається лімфатичною тканиною, яка розростається та досягає великих розмірів і перекриває собою слухову трубу. Результат – запальний процес, погіршення слуху, гній тощо.

Симптоми отиту

Про запалення вуха можуть свідчити наступні симптоми:
  1. Періодичний біль у вусі, який особливо часто проявляється вночі. Вухо може боліти дуже сильно, ніби «стріляє», що є фактично нестерпним для дитини.
  2. Біль при натисканні на вухо.
  3. Підвищення температури тіла, але не завжди.
  4. Слабкість, млявість, загальний хворобливий стан.
  5. Гнійні виділення з вуха (не завжди).
В сукупності з запаленими аденоїдами отит зазвичай протікає досить важко. У дитини може різко та суттєво підвищитися температура тіла, ймовірним є блювання, гнійні виділення з вуха. Також до даних симптомів на фоні аденоїдиту часто додається сильний нежить, закладеність носу.

Отит – це досить важка хвороба, одним з наслідків неправильного лікування якої є порушення та навіть втрата слуху. Тому не можна зволікати, краще вчасно звернутися за медичною допомогою.

І отит, і запалення аденоїдів лікує отоларинголог. Якщо дитина часто хворіє на ГРВІ, спить та часто ходить з відкритим ротом, хропить уві сні, ймовірно, що в неї запалилися аденоїди. За наявності таких симптомів варто звернутися до ЛОРа, який визначить ступінь розвитку аденоїдиту та порекомендує або консервативне, або хірургічне лікування. У будь-якому разі не можна лишати проблему напризволяще, інакше дитина буде страждати не лише на отити, а й на інші хвороби дихальних шляхів. Через постійну відсутність носового дихання у неї розвинеться так зване «аденоїдне обличчя», воно буде видовженим впродовж усього життя, а рот буде хронічно напіввідкритим. Тож вчасне та адекватне лікування запалення аденоїдів – найкраща профілактика його можливих ускладнень, зокрема й отиту.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм