Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке медикаментозний риніт? Як позбутися хвороби?

Що таке медикаментозний риніт? Як позбутися хвороби?Медикаментозним ринітом називається хвороба, викликана хімічним ураженням слизової оболонки носу через довготривале використання судинозвужувальних крапель. Організм звикає до цих препаратів, і людина застосовує їх весь час, чи страждає від нежиті та закладеності носу. Щоб вилікувати цей вид риніту, необхідно розуміти природу його походження.

Чому виникає медикаментозний риніт? Його симптоми

Причина розвитку цієї хвороби – довготривале безконтрольне використання судинозвужувальних препаратів. Щоб з’явилися перші ознаки ураження слизової оболонки носу, достатньо застосовувати їх впродовж 14 днів та більше. За цей період часу судини перестають звужуватися самостійно, вони розширюються, наповнюються кров’ю, слизові оболонки носу набухають, що призводить до перекриття носових шляхів. Таким чином, знову відчувається утрудненість дихання, і людині не лишається нічого іншого, як повторно закапати краплі, щоб змусити капіляри звузитися.

Через тривале використання судинозвужувальних препаратів з часом слизу починає вироблятися все більше і більше, війки епітелію слизової стають пласкими, не виконують свою функцію, виникає хронічний набряк слизової оболонки носу.

До звикання призводять препарати з такими діючими речовинами, як нафазолін, оксіметазолін, фенілефрин, ксилометазолін. Це не означає, що ними не можна користуватися, просто робити це треба дозовано, строго за інструкцією.

Симптоми медикаментозного риніту:
  • закладеність носу;
  • головний біль;
  • поганий нюх;
  • порушення сну;
  • дратівливість;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • пришвидшений пульс;
  • вегето-судинна дистонія;
  • біль у серці: здавленість, печіння, тахікардія.
Симптоми посилюються ближче до вечора.

Діагностика та лікування медикаментозного риніту

Діагноз ставиться на основі симптомів та слів хворого. Також лікар зазвичай призначає додаткові діагностичні процедури:
  • рентгенографію носових пазух;
  • ендоскопію носу та носоглотки;
  • аналіз секрету з носу;
  • аналіз крові.
Лікування полягає у повній відмові пацієнта від судинозвужувальних препаратів та відновленні функцій слизової раковини носу. Щоб вилікувати медикаментозний риніт, необхідно повністю відмовитися від крапель. Ефективне лікування медикаментозного риніту можна знайти тут.

Допомогти пацієнту зможуть супутні засоби. Лікар може призначити кортикостироїдні, антигестамінні препарати, ліки, які знижують вироблення секрету підслизовими залозами. Також проводяться процедури промивання носу. Всі призначення мають бути від лікаря, самостійно приймати препарати не можна, інакше залежність може виникнути вже від них. Детальну інформацію про медикаментозний риніт можна дізнатися online, задавши запитання лікарю.

Хірургічне лікування медикаментозного риніту

Якщо самостійно відмовитися від крапель пацієнт не зміг, а ситуація є катастрофічною, застосовується хірургічне втручання. Операція допоможе лише якщо хворий не буде користуватися судинозвужувальними препаратами після неї, інакше хвороба повернеться знову. Хірурги використовують підслизову вазотомію, радіочастотну дезінтеграцію раковин, лазерну деструкцію.

Медикаментозний риніт виникає з вини самого хворого, коли краплі використовуються дуже часто чи надто довго. Якщо застосовувати препарат за інструкцією, таких проблем не буде. Проте, коли хвороба вже прийшла, побороти її можна лише силою волі. Достатньо перетерпіти 2-3 дні, щоб позбутися медикаментозного риніту.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм