Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можна втратити слух через отит? Батькам на замітку

Чи можна втратити слух через отит? Батькам на заміткуМайже неможливо виростити дитину і не зіштовхнутися із запальними процесами у її вухах. Мова йде про отит – запалення та набряк вушної раковини. Отит може бути хронічним, гострим, характеризуватися сильним гострим болем, накопиченням гною.

Статистика стверджує, що 30 % від всіх отоларингологічних захворювань складає гостра форма середнього отиту вуха. Також помічено, що діти дошкільного віку хворіють набагато частіше, ніж дорослі – до досягнення 3-річного віку 80% малюків переносять цю хворобу.

Що таке середній отит та чому він виникає?

Середній отит – це запальне захворювання середнього вуха, пов’язане з потраплянням в нього інфекції. Він може проявлятися болем у вусі, підняттям температури тіла, тимчасовим зниженням слуху, зниженням апетиту, дратівливістю. Найчастіше хвороба починається з одного вуха, але потім вона може вразити й інше. За частотою захворювань у дітей середній отит посідає друге місце після ГРВІ.

Отит викликають: стрептокок (найчастіше), гемофільна паличка, бактерія мораксела, а також респіраторно-синтиціальний вірус, вірус грипу, риновіруси та аденовіруси. Якщо отит викликається бактерією, його треба лікувати антибіотиками, якщо вірусами, то ні.

Існує взаємозв’язок між отитом та факторами навколишнього середовища. Наприклад, дослідники зазначають, що ймовірність виникнення отиту при грудному вигодовуванні досить низька. В той же час, використання пустушки збільшує ризик розвитку цього захворювання, це пов’язують з легким потраплянням бактерій в слухову трубу при частому ковтанні. Отит частіше виникає у дітей, батьки яких палять в їхній присутності, тут має місце небезпека пасивного паління для здоров’я. Також діти, які тільки почали відвідувати дитячий колектив ( наприклад, дитячий садочок), теж схильні до отитів.

Симптоми отиту та його можливі наслідки

Середній отит часто починається після нежиті чи грипу, які є причиною ослаблення місцевого імунітету носової порожнини і збільшення кількості бактерій. Також велику роль відіграє набряк слухової труби, яка поєднує носову порожнину та середнє вухо. Він призводить до підвищення тиску у вусі, скупчення рідини та мікроорганізмів, через що виникає запалення. Барабанна перетинка випирає назовні, що викликає біль. Із розвитком хвороби може з’явитися гній, який прориває барабанну перетинку та виходить назовні. Якщо ж гній потрапляє до скроневої кістки, у внутрішнє вухо чи під оболонки головного мозку, виникають ускладнення.
Симптоми середнього отиту у дітей:
  • температура вище 38 °С;
  • різкий біль у вусі;
  • виділення з вуха;
  • роздратованість, нервозність дитини;
  • зниження активності, апетиту;
  • блювання, діарея.
Отит – це серйозна хвороба, яка може викликати ряд ускладнень. До найпоширеніших з них відносять:
  1. Перфорація (розрив) барабанної перетинки. Пов’язаний з підвищенням тиску в порожнині вуха та потоншанням барабанної перетинки. Після розриву гній витікає, пацієнт відчуває полегшення, а барабанна перетинка швидко заживає (на це може піти від декількох годин до декількох днів).
  2. Зниження слуху. Цей симптом виникає через накопичення рідини у середньому вусі при запаленні, що ускладнює сприйняття та передачу звуків. Зниження слуху – явище тимчасове у більшості випадків, але іноді досить довготривале, що дуже непокоїть батьків. Рідина залишається у вусі ще 4-6 тижнів після хвороби, тому цей симптом може проявитися досить несподівано. Рідину можна видалити в ЛОР-кабінеті.
  3. Гнійні ускладнення. Бувають дуже рідко, але надзвичайно небезпечні. Мікроби з вуха потрапляють до скроневої кістки, під оболонки головного мозку та в сам мозок. У випадку появи таких симптомів, як дуже висока температура, сильний головний біль, загальмованість реакцій треба негайно звертатися за медичною допомогою.
Отит – досить розповсюджене, але від того не менш небезпечне захворювання. Якщо його вчасно не вилікувати та не лікувати, отит може стати причиною серйозних ускладнень. Батьки повинні про це пам’ятати, опікуючись здоров’ям своїх дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм