Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Астигматизм. Як діагностувати його самостійно?

Астигматизм. Як діагностувати його самостійно? Астигматизм, не захворювання, а оптичний дефект, при якому зображення виглядає нечітко.

Що означає астигматизм ока? 

З латинської, астигматизм означає відсутність фокусної точки. Виникає він в результаті неправильної форми рогівки ока або кристалика, які в нормі мають сферичну форму. При астигматизмі, ця сферичність порушується і в результаті промені світла не фокусуються в одній точці, і все навколо виглядає розмитим.

Причини


  • Запалення рогівки
  • Травми ока
  • Хірургічні втручання на очах
  • Рубці
За природою виникнення існує вроджений астигматизм та набутий.

Вроджений астигматизм (до 0,5 D) мають більшість людей і на гостроту зору, він не впливає. Тільки коли рівень астигматизму починає зростати та перевищувати 1 D, зір починає падати й вже необхідним буде розпочати лікування.

Набутий астигматизм виникає в результаті рубцювань, які виникли в результаті травм чи хірургічних втручань на оці.

Перебіг астигматизму зазвичай пов'язують з короткозорістю та далекозорістю.

Симптоми астигматизму


  • Нечітке зображення.
  • Дискомфорт, відчуття «піску» в очах.
  • Головний біль.
  • Почервоніння очей.

Діагностика


Зазвичай астигматизм починає розвиватися в дитячому віці. Тому необхідним буде проведення ранньої діагностики, аби не запустити процес погіршення зору.

Виявити наявність астигматизму, його ступінь та форму можливо шляхом комп'ютерного аналізу системи зору, та повного офтальмологічного обстеження.

Якщо у вас виникли скарги, які схожі до симптомів астигматизму, ви можете в домашніх умовах пройти тести на його наявність. Одним із таких тестів є зображення зірки Сіменса. Необхідно відкрити картинку та відійти від екрана на 30-45 см. Уважно дивіться на зображення, закриваючи при цьому одне око. Якщо ви бачите чіткі лінії, які перетинаються в центрі, то це означає, що око здорове. Про присутність астигматизму будуть свідчити промені, які перетинаються між собою, або зливаються з фоном.

Лікування


Для корекції зору при астигматизмі використовують окуляри та контактні лінзи. Вони підбираються індивідуально. Окуляри призначають зі спеціальними циліндричними лінзами. Але частіше всього вони викликають у пацієнтів запаморочення, головний біль.

Контактні лінзи, стали досконалішими, раніше вони були жорсткі, незручними в застосуванні, викликали дискомфорт. На зміну їм прийшли спеціальні торичні лінзи, які чудово коригують астигматичні дефекти.

Повністю позбутися проблеми можливо шляхом ексимер-лазерної корекції. Це малоінвазивна операція, яка по часу займає 10-15 хв.

Важливе місце займають профілактичні консультації та обстеження у лікаря офтальмолога. Приділяючи при цьому особливу увагу обстеженню дітей. Оскільки в ранньому віці діти, ще не знають як правильно повинно виглядати зображення, навколишні предмети, відповідно вони не розуміють, що мають поганий зір.

Джерело: itmed.org

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм