Перевозка больных

Седанов

Якщо болить спина: навіщо потрібна корекція хребта

Біль у спині і попереку, порушення постави, скутість рухів — ось далеко не повний перелік скарг, які турбують людей, що ведуть сидячий спосіб життя. На жаль, таких людей немало, якщо не більшість - офісні працівники, водії транспорту, вчителі, навіть медпрацівники. Вимушене тривале перебування в положенні сидячи створює тиск на хребет і міжхребетні диски, приводячи до розвитку патологічних станів. Щоб позбутися від проблеми, розвантажити хребет, поліпшити кровообіг і рухливість в проблемних зонах, використовують корекцію хребта.

При яких скаргах рекомендована корекція хребта

Рекомендувати лікувальний комплекс процедур для відновлення рухливості, усунення перевантаження хребта може лікар-вертебролог, мануальний терапевт, після огляду і цілеспрямованої діагностики.

Звернутися до фахівця слід при:

  • болях в області спини та попереку;
  • обмеженні рухливості в хребті;
  • болях вздовж ніг та рук;
  • стріляючих болях у хребті, різких і хворобливих відчуттях;
  • міжреберних невралгіях, «помилкових» серцевих болях;
  • порушеннях постави (кіфоз, лордоз, сколіотична постава).

А також для лікування і профілактики захворювань хребта і суглобів. 

Мануальна терапія і масаж — це різні методи лікування

Багато людей плутають масаж і мануальну терапію. Для корекції хребта можуть використовуватися обидва методи в комплексі. Мануальний терапевт використовує різні методики впливу на хребет за допомогою рук, без застосування будь-яких інструментів або тренажерів.

Лікувальна фізкультура або заняття на спеціальних тренажерах можуть призначатися як окремі процедури для корекції хребта.

Масаж, а також інші процедури, такі як міостимуляція, магнітно-лазерна терапія можуть призначатися в якості підготовчих процедур перед мануальною терапією. Це допомагає розслабитися пацієнтові і не напружувати м'язи спини, отримати максимальний ефект від мануальної терапії.

Чи існують протипоказання для корекції хребта?

Корекцію хребта можна проводити дітям грудного віку (але не немовлятам до 3-х місяців), підліткам, дорослим (але не літнім людям старше 70 років). Як і будь-який інший метод терапії, це має протипоказання: перенесені нещодавно травми, гнійничкові ураження шкіри, вагітність, аномалії будови хребта, онкологія, гострі інфекції і т. д. Щоб домогтися максимального ефекту від терапії, бажано взяти відпустку на час лікування , не підіймати важке, не перевантажуватися фізично і емоційно. 

Сучасні техніки мануальної терапії включають більше 100 методик, за допомогою яких лікар може усунути зміщення хребців, міжхребцевих дисків тощо. Сучасна мануальна терапія схвалена ВООЗ і є офіційно визнаним напрямком медицини. Проте правильне призначення процедур, терапевтичних методик і технік, ефект від лікування повністю залежить від досвіду фахівця. Тому займатися самолікуванням, а тим більше просити друзів або родичів «вправити» або «потягнути» спину небезпечно для здоров'я!

Вибрати професійну клініку корекції хребта і досвідчених вертебрологів, остеопатії і мануальних терапевтів Вам допоможе каталог клінік ITMED.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм