Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дифтерія: що треба знати про хворобу, яку прогнозує в Україні лікар Комаровський?

Дифтерія: що треба знати про хворобу, яку прогнозує в Україні лікар Комаровський?Наразі в Україні фіксується найбільший спалах захворюваності на кір за останній роки. У зв’язку з цим відомий педіатр Євген Комаровський 16 січня 2018 року опублікував офіційне відео-звернення, у якому розказав про цю хворобу та закликав захищати себе та своїх дітей від неї шляхом вакцинації. У цьому ж зверненні лікар Комаровський зазначив, що, на його думку, якщо ситуація з імунізацією в Україні не зміниться, слідом за кором в нашу державу прийде набагато серйозніша хвороба – дифтерія. Ці слова змушують замислитися про те, а що ми власне знаємо про дифтерію? Яким чином можна від неї вберегтися?

Дифтерія та дифтерійний токсин

Дифтерія – це гостра інфекційна хвороба, яка є дуже небезпечною для життя. Це сильне запалення верхніх дихальних шляхів (у більшості випадків), очей, шкіри. Головна загроза під час цієї хвороби – не запалення, а токсин, який виробляє збудник дифтерії, через що ураження зазнає серцево-судинна та нервова система.

Дифтерію викликають бактерії, так звані дифтерійні палички, захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, набагато рідше – через предмети побутового вжитку.

Дифтерійний токсин вкрай негативно впливає на міокард, розвиваючи міокардит, також він може провокувати інфекційно-токсичний шок, загальну інтоксикацію організму, сильні розлади в роботі нервової системи.

Найбільш вразливі до дифтерії діти у віці від 3 до 7 років, проте заразитися може кожен. Дифтерія підступна ще тим, що ознаки хвороби проявляються не у всіх, і зовні абсолютно здорова людина може бути носієм цієї інфекції та розповсюджувати її, навіть не підозрюючи про це. Інкубаційний період дифтерії складає від 2 дод 10 днів, саме в цей період часу після моменту зараження можуть проявитися перші симптоми.

Симптоми дифтерії

До перших симптомів дифтерії належать наступні:
  • незначне підвищення температури тіла;
  • біль у горлі, особливо під час ковтання;
  • почервоніння та набряк мигдалин;
  • наліт у вигляді білої чи жовто-сірої плівки на мигдалинах.
Приблизно через тиждень легка форма дифтерії (зазвичай буває лише у щеплених) закінчується видужанням хворого. Якщо цього не стається, хвороба переходить у важку токсичну форму, яка є вкрай небезпечною для життя.

Для токсичної форми дифтерії характерні такі симптоми:
  • дуже висока температура тіла (до 39,5-41,0°С);
  • сильні головні болі;
  • сонливість, апатія;
  • блідість шкіри;
  • сухість у роті;
  • багаторазове блювання;
  • біль у животі;
  • різко виражений набряк мигдалин;
  • утруднення дихання;
  • гугнявість;
  • значне збільшення шийних лімфатичних вузлів, до них боляче торкатися.
Це прояви найбільш розповсюдженої форми дифтерії. Ще буває дифтерія носу, очей, шкіри. Вони зустрічається рідше, але також є дуже небезпечними.

Лікування дифтерії

Дифтерію лікують лише в інфекційному відділенні лікарні. Пацієнту обов’язково повинні ввести протидифтерійну сироватку, без якої помирає до 50% хворих на гостру токсичну форму даної недуги. Та навіть введення такої сироватки не дає 100% гарантії на позитивне закінчення хвороби. До того ж, наразі в Україні є суттєвий дефіцит цієї сироватки.

Також лікування передбачає вживання антибіотиків, оскільки дифтерію викликає бактерія. Лікарі можуть рекомендувати місцеві засоби симптоматичного лікування для покращення загального стану пацієнта. Терапія є тривалою, і ніхто не гарантує, що людину вдасться врятувати.

Про Дифтерія: що треба знати про хворобу, яку прогнозує в Україні лікар Комаровський?дифтерію в цивілізованому світі вже майже забули, і навіть донедавна практично неможливо було знайти лікаря, який бачив її перебіг, а не лише читав про хворобу. Проте зараз може все змінитися, оскільки останні роки в Україні незадовільна ситуація зі щепленнями, зокрема й від цього важкого захворювання.

Відповідно до Календаря щеплень, затвердженого МОЗ, вакцинацію від дифтерії слід проводити дітям у віці 2, 4, 6 місяців, потім робити ревакцинацію у 6 років та 16 років. Важливо також нагадати всім дорослим, що вони повинні робити ревакцинацію від дифтерії кожні 10 років впродовж усього життя, лише тоді можна говорити про захист від хвороби. Тільки за допомогою профілактичних щеплень можна не допустити поширення дифтерії в Україні, про що й говорив у своєму зверненні Євген Комаровський.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм