Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип: які небезпечні ускладнення може за собою потягнути хвороба?

Грип: які небезпечні ускладнення може за собою потягнути хвороба?Грип хоч і доволі розповсюджена, проте досить небезпечна хвороба. Іноді він призводить до тяжких ускладнень, аж до смерті пацієнта. Тому жартувати з ним не можна, а треба своєчасно та правильно лікувати.

Грип – це тяжке гостре вірусне захворювання органів дихання людини. Він небезпечний як для дорослих, так і для дітей, досить заразний та в осінньо-зимовий період часто набуває характеру епідемії. За статистикою ВООЗ, щорічно від грипу та ускладнень після нього помирає 250-500 тис. людей, бувають такі роки, що ця цифра сягає 1 мільйону. Отже, до яких серйозних наслідків може призвести неправильне лікування грипу?

Важкі ускладнення від грипу

Ця хвороба викликається вірусом, який має токсичний вплив на людські органи. В залежності від того, які органи піддаються ураженню, бувають наступні ускладнення від грипу:
  • легеневі – пневмонії, абсцеси легенів;
  • серцево-судинні – перикардити, міокардити;
  • ураження ЛОР-органів – синусити, отити, трахеїти, риніти;
  • порушення роботи нервової системи – енцефаліти, менінгіти, неврити;
  • м’язові – міозити.
І це ще неповний перелік можливих хвороб, викликаних поганим перебігом грипу.

Пневмонія як наслідок грипу

Це найпоширеніше ускладнення після грипу. Зазвичай хвороба розвивається наступним чином: до вірусної інфекції (грипу) приєднується бактеріальна, яка найчастіше викликається стрептококом, стафілококом чи гемофільною інфекцією. Наслідок – запалення легень, яке необхідно обов’язково лікувати антибіотиками. Пневмонія – дуже серйозна хвороба, яка цілком реально може призвести до смерті людини, тому зволікати ні в якому разі не можна.

Раніше запалення легень в основному лікували в стаціонарах. Нині ж сучасні ліки дозволяють робити це й вдома, але під пильним наглядом лікаря.

Серцево-судинні ускладнення від грипу

До хвороб судин та серця може призвести інфекційно-токсичний шок, який організм переживає через вірус грипу. Якщо інтоксикація досягла критичної межі, у людини прискорюються серцеві скорочення, критично падає артеріальний тиск. Усе це вкрай небезпечно для життя. Найбільш часто від подібних проблем страждають літні люди, для яких грип є досить підступною хворобою.

Як уникнути ускладнень від грипу

Грип – це серйозне захворювання, під час якого не можна займатися самолікуванням. Важливо пам’ятати, що категорично заборонено переносити грип на ногах, постільний режим тут обов’язковий. Також не варто збивати температуру нижче за 38,5 °С, якщо вона гарно переноситься, щоб організм міг боротися з вірусом самостійно, а потрібні антитіла вироблялися у повному обсязі.

Для ефективного лікування від грипу треба пити багато теплої рідини, щоб пришвидшити вивід токсинів з організму та продуктів розпаду вірусу. Цей вірус надзвичайно токсичний, тому інтоксикація організму настає швидко і призводить до тяжких ускладнень та наслідків. До того ж, під час даної хвороби зазвичай буває висока температура тіла, тому рідина, що п’ється під час лікування, не допустить зневоднення. Адже при високій температурі людина втрачає природну рідину з потовиділенням, у неї пересихає в роті.

Грип – це хоч і вірусна інфекція, проте на нього треба звертати більшу увагу, ніж на звичайну ГРВІ. Обов’язкова консультація лікаря, який розробить стратегію лікування та пропише самі ті препарати, які дозволять вчасно побороти хворобу. Не можна допускати її переходу у затяжну форму, бо саме недолікований грип призводить до серйозних та дуже небезпечних ускладнень.
 
Читайте також: Вчені виявили головні причини розповсюдження вірусу грипу

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм