Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вчені виявили головні причини розповсюдження вірусу грипу

Вчені виявили головні причини розповсюдження вірусу грипуГрип – це гостре вірусне інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке найбільше розповсюджуються в осінньо-зимовий період. На його прихід із завмиранням серцям очікують мільйони, які так не хочуть захворіти й цього року. Щоб вберегтися від грипу, треба розуміти причини такого широкого його розповсюдження.

Головні причини поширення вірусу грипу

Вчені-дослідники Каліфорнійського університету, що в місті Сан-Дієго (США), промоніторили розповсюдження вірусу грипу та вивили наступне: головну роль в процесі поширення хвороби набуває поєднання певних показників температури та вологості. Для цього було використано метод емпіричного динамічного моделювання, який розробив еколог Джордж Сугіхара. Вчені взяли дані від Всесвітньої організації охорони здоров’я стосовно грипу за останні 20 років, проаналізували їх та встановили взаємозв’язок між спалахами цієї інфекційної хвороби, абсолютною вологістю повітря (об’ємом вологи в повітрі) та температурою вздовж усіх широт.

Дослідження, на чолі якого був Ітан Дейл, надає такі висновки: існує важливе температурне вікно в 21-24°С. Якщо вологість повітря низька, а температура нижча за показники цього вікна (тобто, менша від 21°С), швидкість розповсюдження грипу значно підвищується. Те саме стосується високої вологості повітря на високої температури – більше від 24°С. Отже, грип швидко розповсюджується там, де холодно і сухо, а також там, де занадто волого і спекотно.

Температурне вікно у 21-24°С та вологість повітря 60-80 % допоможе запобігти розповсюдженню небезпечного захворювання. Про це треба пам’ятати, облаштовуючи затишок у своїх домашніх оселях. Адже тепло не завжди означає безпеку, і якщо в квартирі чи будинку спекотно, вище за 25°С, та ще й сухе повітря, розповсюдження шкідливих вірусів та бактерій просто не уникнути.

Також про норми температурного режиму та вологість слід пам’ятати у громадських місцях: школах, дитячих садочках, офісах та лікарнях. За це відповідальність несе адміністрація закладу.

Щоб уникнути розповсюдження грипу, треба провітрювати приміщення, користуватися зволожувачами повітря, вдягатися по погоді, бувати на свіжому повітрі. Ці прості правила є досить ефективними у боротьбі з будь-якою вірусною інфекцією, що передається повітряно-крапельним шляхом, зокрема і з грипом.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED