Перевозка больных

Синдром сухого ока

Синдром сухого ока — розповсюджена ситуація, коли ваші сльози не в змозі забезпечити адекватне зволоження для ваших очей. Зволоження може бути неадекватним з багатьох причин. Наприклад, сухість очей може статися, якщо не виробляється достатньо сліз або якщо сльозна плівка не містить всіх компонентів, потрібних для її втримання на поверхні ока.

Про синдром сухого ока розповідає Поліна Білецька, офтальмолог Медичного центру «Доктор Сем».

Ознаки та симптоми, які, як правило, відчуваються в обох очах:
 
-Печіння або поколюючі відчуття в ваших очах
-Тягучий слиз всередині або навколо очей
-Чутливість очей до світла
-Почервоніння очей
-Відчуття стороннього тіла в ваших очах
-Непереносимість контактних лінз
-Труднощі з нічним керуванням авто
-Сльозотеча, що є відповіддю організму на роздратування сухих очей
-Помутніння зору або втома очей

Зверніться до лікаря-офтальмолога, якщо ви мали тривалі ознаки і симптоми сухості очей, в тому числі червоні, запалені, втомлені або хворобливі очі.
 
Сльози являють собою складну суміш з води, жирних олій і слизу. Ця суміш допомагає зробити поверхню ваших очей гладкою і чіткої, і це допомагає захистити ваші очі від інфекції.
 
Причини синдрому сухого ока:
 
1. Зниження продукції сльози, тобто відсутність достатньої кількості сльози. Медичний термін для цього стану є сухий кератокон'юнктивіт. Найбільш частими причинами зниженої продукції сльози є:
- Вік старше 50 років
- Деякі захворювання, в тому числі цукровий діабет, ревматоїдний артрит, червоний вовчак, склеродермія, синдром Шегрена, захворювання щитоподібної залози і дефіциту вітаміну А
- Деякі ліки, в тому числі антигістамінні, протинабрякові, замісна гормональна терапія, антидепресанти і препарати від високого артеріального тиску, акне, хвороби Паркінсона та гормональні контрацептиви
- Лазерна хірургія ока, хоча симптоми сухості очей, пов'язаних з цією процедурою, як правило, мають тимчасовий характер
- Порушення сльозної залози внаслідок інфекції
 
2. Збільшення випаровування сльози, що відбувається внаслідок:
- Дії на око вітру, диму або сухого повітря
- Рідкісного блимання, що зазвичай відбувається, коли пацієнт максимально концентрує свою «зорову» увагу,  наприклад, під час читання, водіння або працює на комп'ютері
- Патологічних станів повік: вивороту або завороту (ектропіон)
 
3. Дисбаланс складу сльозної плівки.
Слізна плівка складається з трьох основних шарів: масло, вода та слиз. Проблеми, пов'язані з будь-яким з цих шарів може привести до сухості очі. Наприклад, масляна плівка виробляється малими залозами на краю повік (мейбомієвих залоз) може засмітитися. Блокування мейбомієвих залоз частіше зустрічається у людей з запаленням вздовж краю їх повік (блефарит), розацеа або інших шкірних захворювань.
 
В Медичному центрі «Доктор Сем» http://zdorov-info.com.ua/meduchrezhdenija/item/16102-set-meditsinskih-tsentrov-doctor-sam.html лікарі-офтальмологи зможуть запропонувати не тільки комплексну діагностику зору, але й детальне обстеження з приводу синдрому сухого ока. На прийомі може бути проведено вимірювання обсягу та якості сліз за допомогою додаткових тестів з барвниками, щоб визначити стан поверхні очей. Також можливе проведення дослідження прохідності сльозних шляхів та нососльозного каналу. 
 
Виявлення причини сухості очей дасть змогу призначити адекватне лікування.
 
Для більшості пацієнтів з незначними проявами синдрому сухого ока достатньо просто використовувати ті чи інші зволожуючі краплі, призначені лікарем http://www.doctorsam.com.ua/#about. Якщо симптоми більш виражені і стійкі, то призначене лікування буде залежати від причини сухості очей.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED