Перевозка больных

Як вибрати тонометр?

Як вибрати тонометр?Контролювання артеріального тиску може бути ручним або автоматичним.

Мануальна методика виконується шляхом розміщення ртутного сфігмоманометра на руці. Це еталонна методика, але вона значною мірою залежить від особи, яка виконує вимірювання, оскільки це непроста методика, і тому рекомендується, щоб її проводили медичні працівники, такі як: 

  • лікарі, 
  • медсестри або фармацевти.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує автоматичний монітор типу манжети для біцепса (верхньої частини руки). Монітори на зап’ясті та пальці не рекомендуються, оскільки вони дають менш надійні показання. Вибираючи тонометр для літньої людини, вагітної жінки або дитини, треба переконатись, що він сертифікований для цього типу користувачів. Також переконатись, що манжета підходить: виміряти навколо плеча та вибрати монітор із манжетою правильного розміру.

Це медтехніка або медичний інструмент, який використовується для контроля артеріального тиску. Залежно від режиму роботи вони поділяються на ручні та автоматичні, причому автоматичні цифрові тонометри є найпоширенішими та все більш поширеними як для приватного використання, так і для медичного чи лікарняного використання, оскільки вони дуже прості у використанні. а також зведена до мінімуму можливість надання помилкових вимірювань. Практично вийшли з ужитку ртутні та анероїдні сфігмоманометри.

Вимірювання артеріального тиску схоже на знімок. Він лише вказує, який артеріальний тиск у цей момент. Запис показань, зроблених протягом певного періоду часу, дає картину вашого артеріального тиску за «проміжок часу», яка може допомогти вам співпрацювати з лікарем, щоб переконатися, що ваше лікування для зниження високого кров’яного тиску (ГТ або гіпертензії) діє.

Види тонометрів

Тонометри поділяють також за способом використання. Існують як ручні моделі, так і дуже прості у використанні автоматичні контролери артеріального тиску, які мають великий РК-дисплей і пам'ять для зберігання проведених вимірювань.

Ручний прилад для вимірювання тиску можна знайти в медичних установах, тому що вимірювання рекомендується проводити у фахівця. Спосіб використання даного типу тонометра полягає в накачуванні манжети і прослуховуванні серцевих тонів за допомогою стетоскопа. Раніше використовувалися пружинні (циферблатні) манометри, які є менш точними і вимагають відповідного калібрування, і ртутні манометри, які більш точні, але досить складні у використанні.

Проривом на медичному ринку став електронний сфігмоманометр, який не вимагає використання стетоскопа і відображає значення вимірювань на екрані.

Для малюка варто вибирати ручні плічкові моделі (завдяки точнішому виміру та зручності вибору розміру), з барвистою манжетою, що спонукає до виконання тесту. Тим часом старші діти можуть використовувати автоматичний тонометр для дорослих.

Який тонометр обрати людині похилого віку

Логіка підказує, що людину похилого віку потрібно забезпечити автоматичним тонометром. Це електронний прилад, який дозволяє вимірювати артеріальний тиск одним натисканням кнопки. Ціна на нього вища, ніж на механічний.

На ринку є 2 види:

  • плече,
  • зап'ястя.

Зазвичай вони сконструйовані таким чином, щоб навіть літня людина легко знайшла вимикач: це найбільша кнопка, як правило, контрастного кольору. Найкращим для пенсіонера буде автоматичний тонометр для плеча. 

Крім того, апарат для людей похилого віку повинен відповідати декільком умовам:

  • Невелика кількість кнопок. В ідеалі вимірювання артеріального тиску можна почати за допомогою однієї кнопки, яку легко побачити. 
  • Великий дисплей, який добре видно. Інформація на екрані повинна бути видна з усіх кутів. Якщо людині похилого віку важко користуватися електронними пристроями, краще уникати тонометрів, які показують занадто багато даних одночасно. Магазин медичних товарів пропонує багато таких моделей.
  • Живлення від мережі. Добре, коли тонометр для літніх людей живиться і від мережі, і від акумулятора. Тоді відсутність вдома запасних батарейок не завадить поміряти тиск – достатньо лише ввімкнути прилад у розетку.
  • Делікатність вимірювання. Шкіра людей похилого віку зазвичай тонка, а кровоносні судини мають властивість лопатися. Тому вимірювання артеріального тиску приладом, який сильно тисне на руку, може викликати біль і синці у людей похилого віку.

Який дитячий тонометр обрати

Варто відзначити, що найбільш часто використовуваними вимірювальними приладами для маленьких дітей є механічні сфігмоманометри, тобто ручні прилади, які використовуються і сьогодні. Оскільки це наручні тонометри і таке вимірювання рекомендовано маленьким дітям, оскільки воно найточніші показники. Крім того, оскільки на ринку немає стандартних зап’ястних тонометрів для маленьких дітей, більші діти можуть використовувати автоматичні тонометри для дорослих. Це пов'язано з маленькою окружністю зап'ястя у маленьких дітей, що ускладнить одягання такого тонометра. 

Тому найкращим і найфункціональнішим для маленьких дітей є вибір ручного сфігмоманометра. Існують апарати контролюючі тиск, як правило, призначені для маленьких і великих дітей, манжети яких мають різнокольорові матеріали, найчастіше з візерунками, що нагадують різних персонажів із казок. 

Як правильно вимірювати тиск за допомогою тонометру

Ніколи не треба вимірювати метушливо, сила в спокої: треба сісти і дати собі перерву принаймні на три хвилини перед вимірюванням. Домашні умови найкраще відходять для контролю тиску.

Руку слід розташувати зручно (на столі, можливо з підкладкою), розслабити, а точка вимірювання повинна бути на рівні серця.

Зберігати спокій: розмова, кашель або сміх під час процесу вимірювання можуть призвести до неправильних результатів, як і схрещування ніг. Рекомендується вимірювати вранці, натщесерце і перед прийомом ліків. Долоня розслаблена, без стискання і погляду вгору, в положенні спокою. Найкраще місце для покупки вимірювання артеріального тиску – це “Med-magazin”

Еталонну або домінуючу руку, ту, в якій артеріальний тиск вищий, слід підтримувати більш-менш на рівні серця, розслабивши руку. Важливо, щоб браслет був розміщений правильно, не занадто вільним або занадто тугим. Під час вимірювання слід підтримувати нормальне дихання і уникати розмов.

Де купити тонометр?

Великою популярністю користуються інтернет-магазини в Українї, де можна купити тонометри. У цьому популярному магазині продається передова медична техніка. 

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED