Перевозка больных

Здоровий сон: як виспатися у спеку

Здоровий сон: як виспатися у спекуПовноцінний сон вночі — одна з найважливіших умов для нормального самопочуття, продуктивності та активності у вільний час.  Для кожної людини кількість годин для відновлення сил може різнитися. Проте засинання у зручному ліжку, прохолодному приміщенні та у відповідний час потрібне всім.

У спекотну погоду особливо важко влаштуватися на подушці та перестати потіти. Проте деякі лайфгаки здатні полегшити засинання навіть у разі дуже високих температур влітку: купити матрац, особливу білизну та одяг, а також іще дещо. Детальніше розповідаємо далі в матеріалі.

Якісний матрац

Він важливіший за основу ліжка. Можна навіть покласти матрац на підлогу, якщо самого ліжка ще немає, та як слід виспатися. До того ж ближче до підлоги повітря холодніше. Ортопедичні моделі дають тілу фіксацію під час сну та дозволяють хребту та багатьом м'язам по-справжньому розслабитися. Найкраще спати на жорстких матрацах або середньої жорсткості. У довгостроковій перспективі занадто м'які тільки шкодитимуть здоров'ю.

Найкращі варіанти наповнення:
  • латексне волокно;
  • вовна;
  • кокосова койра.
Всі ці матеріали добре пропускають повітря, не накопичують неприємний запах. Не забудьте про водовідштовхувальний наматрацник! З ним чистити сам матрац доведеться набагато рідше.

Постіль

Майте 1–2 комплекти білизни спеціально на літо: з тонкої натуральної тканини, яка приємна до тіла. Відкладіть пухові ковдри якомога далі, у спеку можна обійтися легким простирадлом замість нього або підковдрою.

Найкращі матеріали для літньої білизни:
  • шовк;
  • льон;
  • бавовна.
З бавовняних тканин найкраще себе поводять (дозволяють шкірі дихати та зменшують потовиділення) муслін, бязь, ранфорс. Такі тканини м'які, вони навряд чи спричинять алергічну реакцію навіть у разі постійного контакту зі шкірою.

Не потрібно випрасовувати постіль та ще більше її нагрівати. Дозвольте їй висохнути після прання на вулиці, якщо є така можливість, а після вже застеліть свіжою тканиною ліжко.

Підготовка приміщення

Ідеальною для засинання вважається температура повітря 18–19 °C.

Наблизитися до неї та трохи охолодитися дозволять декілька хитрощів:
  1. Ті, у кого вдома є досить велика морозильна камера, можуть скласти постіль чи окремі її частини (наволочки, підковдру) в поліетиленовий пакет і залишити її там на декілька годин. Таким чином тканина допоможе охолодити тіло перед засинанням і не забрудниться.
  2. Покласти в той таки поліетиленовий пакет бавовняні рушники чи серветки, сховати в морозилку на декілька годин. Холодну тканини прикласти на зап’ястя, шию та лоб для ефекту охолодження.
  3. Придбати спеціальні охолоджувальні підстилки та класти їх під простирадло. Такі продаються і для домашніх улюбленців.
  4. Відкривати вікна тільки вночі, коли температура трохи знижується.
  5. Вмикати вентилятор за годину перед сном та залишати ввімкненим до повного засинання. Він створить хоч якусь циркуляцію свіжого повітря. Зручніше за все використовувати моделі з таймером.
Ці поради будуть корисні тим, хто не має можливості користуватися кондиціонером.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED