Перевозка больных

Захворювання органів сечостатевої системи. Причини. Симптоми. Лікування

Захворювання органів сечостатевої системи. Причини. Симптоми. Лікування Проживання у великих містах, утримання в квартирах поза природним довкіллям, обмеження рухливості домашніх вихованців нерідко призводять до різних проблем зі здоров'ям тварини.

Серед них і хвороби сечостатевої системи. Спровокувати їх можуть багато факторів: неправильне харчування, поганий догляд, надмірна вага, алергічні реакції, хронічні інфекції, погана спадковість.

Кожен господар повинен знати: хвороби сечостатевої системи собак і кішок можуть бути вкрай небезпечні для їхнього життя, тому самолікування є неприпустимим. Лише досвідчений ветеринар (Харків) зможе правильно поставити діагноз та усунути проблему без наслідків.

Основні захворювання сечостатевої системи котів та собак

Нефрити – запалення нирок. Відбувається ураження судин клубочків (дане захворювання зветься гломерулонефрит). При нефриті порушується процес виведення шлаків із організму. Перебіг та симптоматика хвороби поділяється на кілька підвидів.

Гострий нефрит. Він може бути наслідком інфекційного чи бактеріального ураження, сильного охолодження, отруєння, травми. Іноді гострий нефрит провокують хронічні захворювання, некомфортні умови утримання, непридатна для тваринного харчування.

Збудники нефриту, потрапляючи у нирки, ушкоджують їхню тканину. Проникність ниркових капілярів порушується, зменшується фільтраційна здатність нирок, унаслідок чого в організмі тварини починають накопичуватися токсини.

Симптоми гострого нефриту з'являються раптово: млявість, малорухливість, блідість шкірних покривів, набряки, відсутність апетиту, підвищення тиску. Колір сечі – каламутний, червоний або бурий. Тварина приймає неприродні пози, вигинаючи спину, бо відчуває біль.

Несвоєчасне лікування гострого нефриту може призвести до трансформації хвороби на запущену форму, інколи ж і до смерті тварини. При появі перелічених вище симптомів обов'язково покажіть вихованця ветеринару!

Хронічний нефрит. Зазвичай виникає як наслідок нелікованого гострого нефриту. Відрізняється від гострого тривалішим перебігом, розвивається непомітно, проте, згодом тварина стає більш млявою, апатичною. Періоди покращення та погіршення змінюють один одного, але не варто обнадіюватися: за відсутності лікування в клініці може відбутися зморщування нирки (нефросклероз), і тоді одужання неможливе.

Пієлонефрит. Так називається запалення ниркової балії і самої нирки. Часто пієлонефрит виникає через попадання в нирку мікроорганізмів із сечового міхура чи кишечника. Буває як гострим, так і хронічним.

Гострий напад пієлонефриту викликає у тварини жар, хворобливе часте сечовипускання, втрату апетиту. Непоодинокі випадки загибелі собак і кішок від пієлонефриту при блискавичному перебігу захворювання.

В інших випадках без належного лікування він поступово переходить у постійну форму, а потім – у нефроз чи нефросклероз.

Нефрози захворювання, що спричиняють дистрофічні зміни в нирках тварини. Зазвичай виникають через інтоксикацію організму. Часто нефрози – це ускладнення нефритів. Набряки, спрага, знерухомлення, ціаноз - основні симптоми нефрозів. Лікування полягає в нейтралізації отрут, тому дуже важливо вчасно поставити правильний діагноз та перейти до терапії.

Нефросклероз – нерідко розвивається як наслідок нефрозу чи гломерулонефриту. Оскільки в процесі захворювання тканина нирок тварини змінюється на сполучну грубу рубцеву тканину, то сам орган зморщується, твердне і перестає виконувати свої функції. Як правило, двостороннє ураження нирок при нефросклерозі веде до летального результату. Ми радимо регулярно показувати чотирилапого друга ветеринару, навіть якщо немає причин для занепокоєння, здавати аналізи та робити УЗД внутрішніх органів коту та собаці.

Сечокам'яна хвороба. Цей діагноз дуже часто ставлять собакам та кішкам. Анатомія сечовидільної системи цих тварин така, що самці більш схильні до сечокам'яної хвороби, ніж самки.

Причини виникнення сечокам’яної хвороби у котів та собак

  • генетична схильність (певні породи кішок і собак набагато схильніші до неї);
  • надмірне споживання білка;
  • ожиріння;
  • харчування тваринного кормами економ-класу;
  • недостатнє споживання ним води;
  • рання кастрація.

Сечокам'яна хвороба кішок і собак виникає внаслідок закупорки сечівника. Тварина починає часто мочитися невеликими порціями чи перестає справляти малу потребу взагалі.

Якщо кіт або собака довго затримується в характерній для сечовипускання позі, часто вилизує геніталії, поводиться нетипово (відмовляється від їжі та води, жалібно нявкає, турбується), це привід терміново відвезти його до ветеринара.

Сечокам'яна хвороба піддається як консервативному, та і оперативному лікуванню, головне – не зволікати і своєчасно показати тварину лікаря.

Уроцистит

Це запалення оболонки сечового міхура. Виникає внаслідок інфікування порожнини сечового міхура бактеріями із сечівника, піхви або нирок. Уроцистити бувають гострими або хронічними.

У першому випадку знижується апетит, з'являється жар, часте і хворобливе сечовипускання, в процесі якого тварина страждає і видає жалібні звуки.

У другому випадку симптоми ті ж, але більш згладжені, менш інтенсивні.

Несвоєчасне лікування гострої форми призводить до переходу хвороби до запущеної стадії, тому важливо якомога раніше відвезти тварину до лікаря, щоб запобігти неприємним наслідкам.

Піометра

Гнійне ураження матки. При відкритій формі піометри можна спостерігати закінчення гною з піхви. Закрита форма більш підступна – видимих проявів хвороби немає, проте кішка чи сука втрачає апетит, стає млявою, у своїй її живіт збільшується у розмірах, опухає. Такі симптоми не можна ігнорувати, оскільки гній, що скупчився, може прорвати матку, внаслідок чого розвинеться перитоніт, і тварина загине.

При піометрі показана термінова операція собакі або кішці: видалення матки в умовах гарної ветеринарної клініки.

Ендометрит

Це запалення слизової оболонки матки вихованця. У більшості випадків ендометрит виникає внаслідок інфікування гнійними мікробами, особливо золотистим патогенним стафілококом.

Гострий ендометрит зазвичай виникає відразу після пологів, проявляється у зниженні апетиту тварини, гноеподібних або кров'янистих виділеннях з піхви, високій температурі.

Хронічні ендометрити протікають більш приховано, іноді безсимптомно, але вони викликають викидні і безпліддя.

 Консультація ветеринара у Харкові

Свідомий господар повинен розуміти, що важливо не лише вчасно діагностувати захворювання вихованця, а й вживати профілактичних заходів для запобігання проблемам. Багато хвороб сечостатевої системи котів та собак – це наслідок неправильного догляду за твариною. Регулярні ветеринарні огляди, своєчасне звернення до лікаря у разі виникнення скарг збережуть здоров'я вашого улюбленця на довгі роки

Терра Вет – ветеринарна клініка у Харкові, у якій Ви можете отримати консультацію ветеринара, провести  необхідні аналізи для тварин, УЗД для собаки та кішки. У разі необхідності для Вашого вихованця буде підібране необхідне лікування. ми працюємо для того, щоб Ваші улюбленці були здоровими та щасливими.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED