Перевозка больных

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба: причини та методи лікування

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба: причини та методи лікуванняГастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) або просто рефлюксна хвороба – це одне з захворювань ШКТ, яке виникає і розвивається внаслідок слабкої роботи нижнього сфінктера стравоходу, що призводить до закидів вмісту шлунка в стравохід.  Все починається зі печії, дискомфорту після їжі та помірною нудотою, тому симптоматику потрібно заздалегідь вивчити та пройти відповідне обстеження, щоб точно встановити діагноз.

Проблема може виявлятися при надмірній вазі або ожирінні, курінні, зменшенні захисних властивостей шлунка, прийомі окремих медикаментів і т.д. Для лікування найчастіше призначають препарат Омез, який можна купити тут https://likie.ua/tradename/omez у тому чи іншому дозуванні. Ці ліки мають бути призначені виключно лікарем і не можна займатися самолікуванням.

Основні симптоми хвороби

Дана проблема має велику кількість симптомів різного ступеня складності та прояви:
  • сильна печія, що проявляється під час активних навантажень, після переїдання чи нахилів;
  • порушення ковтання;
  • блювання або нудота, найчастіше відразу після вживання їжі;
  • сильне здуття живота, а насичення їжею максимально швидке;
  • гірка чи кисла відрижка.
Це лише набір основних ознак. Також слід пам'ятати, що може виявлятися сильний кашель і навіть болючі відчуття в горлі, підвищується слиновиділення, проявляється осиплість, а також за грудиною відчувається стороннє тіло або «грудка».

Діагностика та лікування

Оцінюються скарги пацієнта, і формується анамнез, після чого здаються необхідні клінічні аналізи та проводяться лабораторні дослідження. Лікування можливе немедикаментозними методами, консервативними чи хірургічними. Залежно від тяжкості захворювання лікар обирає відповідний вид лікування.
Найчастіше застосовується лікарська терапія, і призначаються такі препарати, за допомогою яких блокується надмірне вироблення шлункового соку. Також призначаються препарати-прокінетики, коли підвищується рухова активність органів травлення, а також прискорюється прохід вмісту шлунка.

Профілактика хвороби

Комплексний підхід до лікування обов'язково супроводжується боротьбою із зайвою вагою за її наявності, відмовою від алкоголю та куріння, не можна переїдати, перекушувати, а також потрібно виключити вправи, спрямовані на нижній прес або виконання нахилів. Додатково лікар може призначити прийом ряду препаратів як профілактика. Потрібно чітко дотримуватись його рекомендацій та правил прийому.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED