Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спрощена система реєстрації лікарських засобів в Україні: мрії чи реальність?

Спрощена система реєстрації лікарських засобів в Україні: мрії чи реальність?В Україні вже рік діє спрощена система реєстрації лікарських засобів, проте на практиці вона зіштовхнулася з рядом серйозних проблем. Про це, та про вжиті заходи щодо їх подолання, говорили на спеціальній прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що сучасний фармацевтичний ринок в Україні має 2 суттєві недоліки: маленький асортимент ефективних лікарських засобів та суттєво завищені ціни через брак конкуренції. Багато медичних препаратів, які успішно продаються в інших країнах світу, є для українців недоступними через занадто важку і непрозору систему реєстрації, яка раніше могла тривати 2-3 роки і закінчитися нічим. Наприкінці 2016 року було прийнято рішення спростити реєстрацію ліків в Україні, які вже пройшли подібну процедуру в іншій країні та активно використовуються на ринку. Проте було виявлено ряд технічних проблем, над усуненням яких працівники Державного експертного центру МОЗ працювали весь рік.

Голова Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала повідомив, що спрощена реєстрація дозволить спростити доступ українців до ліків від онкологічних, серцево-судинних, неврологічних, гінекологічних, орфанних хвороб, від гемофілії, хвороби Паркінсона, ВІЛ/СНІД, туберкульозу тощо.

Тож Спрощена система реєстрації лікарських засобів в Україні: мрії чи реальність?чи діє нині ця спрощена система в Україні? Фактично вона функціонує вже рік, але за цей час за нею зареєстровано було небагато лікарських засобів. І реєстрація зайняла не обіцяних 17 днів, а значно довше. Чому ж так сталося? Тому що було ще багато роботи у галузі нашого законодавства, треба було врахувати всі неточності, найдрібніші деталі. На даній прес-конференції представники МОЗ та Державного експертного центру МОЗ оголосили про те, що вже все максимально враховано, а весь процес реєстрації суттєво спрощений. “Ми закликаємо виробників подаватися на реєстрацію, – сказала Уляна Супрун. – Якщо будуть виникати проблеми, ми разом будемо їх вирішувати”.

Зараз на деякі ліки в Україні ціни в 20 разів вищі, ніж у Європі, про це теж заявила пані Супрун. Це відбувається через брак конкуренції, який виник в результаті занадто складної, тривалої та корумпованої системи реєстрації ліків в Україні. З наступного року все повинно запрацювати по-новому. Залишається на це лише сподіватися.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED