Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Електронна медицина в Україні стає реальністю

Електронна медицина в Україні стає реальністюВ Україні у пілотному режимі розпочала свої роботу система електронної медицини, або eHealth. Про це офіційно заявили представники МОЗ та відповідальні за реалізацію проекту під час презентації першого сервісу системи – реєстрації медичного закладу. Захід відбувся 22 червня у Києві, у просторі “Часопис”. Демонстрація перших досягнень eHealth привернула увагу громадськості, на ній були присутні представники ЗМІ, громадських організацій, медичних установ.

Отже, що ж ми вже маємо по факту, та що отримаємо надалі? На сьогодні у системі eHealth зареєструвалося уже 25 медичних закладів із 15 населених пунктів країни. Зараз реєстрацію можуть проходити лише медичні заклади, з осені це зможуть робити лікарі та пацієнти. До 1 квітня 2018 року система буде діяти у пілотному режимі, щоб до неї мали змогу звикнути лікарі, у них був час розібратися в усіх тонкощах її роботи. Якщо медичній реформі буде даний реальний старт і депутати проголосують за необхідні законопроекти, до 2020 року в систему електронної медицини буде внесено інформацію про всі медичні дані пацієнта: його довідки, щеплення, хвороби тощо.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що розроблення системи eHealth в Україні активно підтримували міжнародні партнери: Світовий банк, посольство Канади в Україні тощо, а також бізнес, громадські організації. Електронна медицина прописана в законопроекті №6327, який є одним з ключових для здійснення медичної реформи. Пані Супрун сподівається, що він буде проголосований депутатами у другому читанні.

Чому з eHealth така важлива для медичної реформи, де взаємозв’язок?Електронна медицина в Україні стає реальністю На це питання дав відповідь заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. Саме електронна медицина зможе показувати, скільки пацієнтів звернулися до медичного закладу, і яку суму за це він повинен отримати від держави. Тобто, головний принцип медичної реформи “гроші йдуть за пацієнтом” неможливо реалізувати без чіткого й прозорого механізму відстеження наданих медичних послуг. З цим завданням найкраще впорається eHealth. Система є і буде безкоштовною як для лікарів, так і для пацієнтів.

Про загальнодоступність та прозорість системи eHealth говорив і Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук. Головна мета реформування медичної галузі в Україні – пацієнтоцентричність, орієнтація на інтереси конкретної людини. Електронна медицина – це просто і зручно, всю необхідну інформацію можна буде вводити і перевіряти за допомогою звичайного смартфона, комп’ютера чи ноутбука.

Електронна медицина в Україні стає реальністюКерівник проектного офісу eHealth Юрій Бугай розповів про деякі особливості системи на даному етапі. Усього проектний офіс отримав 14 пропозицій співпраці від розробників медичних інформаційних систем, серед яких було обрано 4. На основі розроблених цими компаніями систем, а саме Helsi,ЕМСІМЕД, Поліклініка без черг та MEDICS і функціонує eHealth. Під час реєстрації можна обрати будь-яку із даних систем, вони принципово не відрізняються одна від одної за своїм функціоналом. Для реєстрації медичного закладу у системі слід зайти на сайт https://ehealth-ukraine.org, натиснути кнопку «Реєстрація» та ввести необхідну інформацію.

Під час заходу реєстрацію в режимі реального часу пройшла Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішина, всю необхідну про заклад інформацію ввів його головний лікар – Василь Пословський. Тобто можна говорити про те, що в системі eHealth зареєстровано вже 26 медичних закладів.

Впровадження електронної медицини в Україні дасть можливість поступово перейти на електронні черги, медичні картки, рецепти. Всі пацієнти будуть мати доступ до своїх карток в режимі online, лікарям будуть доступні необхідні історії хвороби, лікування буде проходити швидше та ефективніше. Тим медичним закладам, які ще не мають комп’ютерів у достатній кількості, слід потурбуватися про їх придбання, адже процес запуску eHealth в Україні вже розпочався.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED